Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ ggabca:
jak se poznalo u soustavy v tomto tématu, že řešení neexistuje?
To bude zřejmě velká drzost, ale můžeš mi, prosím, dat odkaz na vaše studijní materiály (nebo co je u vás doporučeno?) - máte úplně stejné otázky a z úplných základů - opravdu to v materiálech není nebo jak tomu mám rozumět? Moc děkuji za pochopeni.
Nám profesor řikal, ať si skripta na matematiku nekupujeme, ptž bychom si jich museli koupit 6 a z každých vzít jen 1 kapitolu.. Prý nám vše řekne, ale nestalo se tak, tak se snažím hledat navod na internetu, u kamarádů atd. Vysvětlil nám co je degenerované, nedegenerované, ale v možnostech je i že řešení neexistuje a to nám neřek... Za odkaz na stejný odkaz děkuji, podle rovnic to chápu, ale jak to poznám při řešení pomocí matice?
Máme si ji převést na jednotkovou a podle toho to nepoznám. Děkuju!
ggabča napsal(a):
Nám profesor řikal, ať si skripta na matematiku nekupujeme, ptž bychom si jich museli koupit 6 a z každých vzít jen 1 kapitolu.. Prý nám vše řekne, ale nestalo se tak, tak se snažím hledat navod na internetu, u kamarádů atd. Vysvětlil nám co je degenerované, nedegenerované, ale v možnostech je i že řešení neexistuje a to nám neřek...
přemyšlela jsem, jak se má reagovat na takové sdělení - tomu velmi nerozumím. Ne tomu, že vyučující něco nestihne nebo neřekne - to je v pořádku, ale že nemáte jednotně doporučenou literaturu - tomu se snad ani nedá uvěřit (předpokládám, že předmět prošel akreditačním řízením, tedy splňuje základní náležitosti).
Doporučuji se alespoň zastavit v knihovně a vypůjčit si něco základního - pořád je k půjčení Prágerová nebo elektronicky odsud: Matematika ve strukturovaném studiu I. obsahuje matice, řešení soustav apod. + je k tomu i sbírka, Matematika III obsahuje optimalizační úlohy nebo alespoň takový materiál
K soustavě v předchozím příspěvku - nejsem si jistá, zda bych uzavřela jako "nemá řešení" - spíš, že "nevhodný výběr báze" (ještě pouvažuji)

ggabca napsal(a):
Vysvětlil nám co je degenerované, nedegenerované, ale v možnostech je i že řešení neexistuje a to nám neřek...
Řešit soustavy tří lineárních rovnic a určovat jestli mají 0, 1 nebo nekonečně mnoho řešení je snad základní středoškolské učivo, nebo ne? Já jsem chodil do zvláštní školy, tak nevím.
Jelena napsal(a):
předpokládám, že předmět prošel akreditačním řízením, tedy splňuje základní náležitosti.
Možná je oficiálně doporučená ta šestice skript, která je neoficiálně nedoporučená :)
jelena napsal(a):
K soustavě v předchozím příspěvku - nejsem si jistá, zda bych uzavřela jako "nemá řešení" - spíš, že "nevhodný výběr báze" (ještě pouvažuji)
Jestli rozumím tomuto, tak odpovědi vyhodnocuje stroj, který chce slyšet "nemá řešení" (vzhledem k bázi).
---
OT: díky za příspěvek k def. oborům a pozdrav.
Kondr: Umím řešit soustavy lineárních rovnic, to je opravdu učivo střední školy, jen jsem chtěla vědět, jak poznat z MATICE, že báze nemají řešení.. :)
Jelena: Kondr to napsal správně, že oficiálně je těch 6 skript.. Kouknu do knížek doporučených tebou - díky
↑ Kondr:
Zdravím a děkuji:
* za vysvětlení k řešení (v boji se strojem bych musela volit cestu nejmenšího odporu),
* za pozdrav (sice takovou adresu máme v práci v bloku, ale podle názvu si to vyzpívám sama - opět volím cestu nejmenšího odporu) a také zdravím (dle skromných možností našeho radia :-) Uvažovala jsem, který def. obor se myslí - když mám v poslední době takové zalíbení v LA pro IT.
↑ ggabca: - samozřejmě, že není nutné (pokud se nehodí) odpovídat na další otazky:
* už se podařílo pomocí odkazů si udělat jasno v použití matic pro řešení soustav lineárních rovnic? Případně sem umístí konkrétní soustavu, kterou řešiš a své návrhy na řešení.
* byla by možnost vidět seznam 6 oficiálních knih?
* tento předmět, co zde řešíme, je první a jediný matematický předmět pro vás na škole nebo je toho více? A alespoň orientáčně - jaké je zaměření VŠ?
Děkuji a zdravím.
Omylem jsem napsala odpověd pod druhou otázku, ale toho jsem také pochopila..:) Počítala jsem to přes ty rovnice a myslím že mi to vyšlo správně..:) takže děkuju
my předmět matematika vůbec nemáme, máme pouze matematické metody v ekonomii a to jenom jeden semestr :)
Naše doporučená literatura je :
1. Získal, J., Havlíček, J.:Ekonomicko-matematické metody. Stzudijní texty pro DiS. PEF, ČZU v Praze, 2002.
2. Získal, J., Kosková, I.: Cvičení z metod operační analýzy. PEF, ČZU v Praze, 1995.
3. Nešetřilova, H., Šařecová, P.: Matematické metody pro statistiku a operační výzkum. PEF, ČZU v Praze, 2002.
4. Získal J., Švasta, J.: Lineární programování. Lineární optimalizačnáí modely. ČZU v Praze, PEF, 2006.
5. Kosková, I.: Distribuční úlohy I. PEF, ČZU v Praze, 2006.
6. Šubrt, T., Langrová, P.: Projektové řízení I,ČZU Praha 2004
ale jak jsem psala, tak nám bylo řečeno ať si jí nekupujem, takže žádnou z těchto knih nenám.
Jinak děkuju za ochotu a za pomoc!!
↑ ggabca: už rozumím - tak ať ten jediný jednosemestrální předmět úspěšně zvladneš a hodně zdaru v dalším studiu :-)
Mohu být v klidu - knih je dost.