Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 12. 2009 20:15

Kein
Reputace:   

Uspořádané dvojice

Zdravím
Potřeboval bych si ujasnit nějaké věci.

Měl bych zadání:
Kolik je uspořádaných dvojic $(A,B)$, kde $A,B \subseteq \{1,2,...n \}$ a $\left |A \cap B \right |=1?$

Teda jedná-li se o potenční množinu, potom $\mathcal{P}(A \{1,2,...n \}) \times \mathcal{P}(B \{1,2,...n \}=3^{n})$ - nebo se zde pletu?

Potom když $\left |A \cap B \right |=1$, pak budu mít $n-1$ průniků a výsledek mi vyjde $3^{(n-1)}$.

Je tento postup správný a nebo někde dělám chybu?

#2 29. 12. 2009 09:41

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

Re: Uspořádané dvojice

Mám dojem, že to není úplně to co máš dělat.
$\mathcal{P}(A \{1,2,...n \}) \times \mathcal{P}(B \{1,2,...n \})=3^{n}$ Tento zápis nechápu co má znamenat. Hlavně co myslíš výrazem $A \{1,2,...n \}$.

Měl bys hledat A, B takový, že $A\in\mathcal{P}(\{1,2,\dots,n\})$ a $B\in\mathcal{P}(\{1,2,\dots,n\})$

Dva jsou tisíckrát jeden.

#3 30. 12. 2009 19:39

Kein
Reputace:   

Chtěl jsem napsat tohle, nějak jsem zapoměl na to "="    $\mathcal{P}(A= \{1,2,...n \}) \times \mathcal{P}(B= \{1,2,...n \})=3^{n}$

Nebo by se to dalo napsat   $\mathcal{P}(A) \times \mathcal{P}(B)$

A pokud vím, že $\mathcal{P}(A) = 2^n$, potom pro $A=\{1,2,3\}$ a $B=\{1,2,3\}$, teda $A \{1,2,3 \} \times B \{ 1,2,3 \}=27$, tedy $3^n$ dvojic.

A jestli tam pak mám $\left |A \cap B \right |=1$, potom mám tři možnosti kde může ta 1 být...buď v A, nebo v B, a nebo v A i v B...

#4 31. 12. 2009 12:10

check_drummer
Reputace:   106 

↑ Kein:

Nepochopil jsem přesně tvou poslední úvahu o n-1 průnicích. Můj postup je následující:

Množinu A zvolme libovolně, aby měla aspoň jeden prvek, těchto možností je: $\sum_{k=1}^{n}{{n}\choose{k}}$. Ke každé takové množině A vyberu všechny množiny B, které mají s A prázdný průnik. To jsou všechny podmnožiny (n-k) prvkové množiny, tedy jich je $2^{n-k}$. Aby množiny A a B měly právě jednoprvkový průnik, obohatíme každou množinu B o jeden prvek z množiny A - těchto možností je k a tedy možných množin B je $k2^{n-k}$ a tedy možných dvojic A, B je $\sum_{k=1}^{n}{{n}\choose{k}}k2^{n-k}$. Nyní použijeme kombinatorické identity: ${{n}\choose{k}}k = n{{n-1}\choose{k-1}}$, pak $\sum_{k=1}^{n}{{n}\choose{k}}k2^{n-k} = n\sum_{k=1}^{n}{{n-1}\choose{k-1}}2^{n-k} = n\sum_{k=0}^{n-1}{{n-1}\choose{k}}2^{n-k-1} = n\sum_{k=0}^{n-1}{{n-1}\choose{k}}2^{k} = n3^{n-1}$. Poslední rovnost je použití binomické věty.

Tedy požadovaných dvojic je $n3^{n-1}$.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#5 31. 12. 2009 12:13

check_drummer
Reputace:   106 

↑ Kein:

Všech možných dvojic (pokud neuvažujeme podmínku jednoprvkového průniku) je $4^n$.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#6 31. 12. 2009 12:58 — Editoval Olin (31. 12. 2009 12:59)

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Podle mě nejrychlejší postup:
Zvolím společný prvek (n způsobů), zbývajících n - 1 prvků buď dám do A, nebo do B, nebo ani do jedné (3 možnosti, tj. $3^{n-1}$ způsobů). Celkem $n 3^{n-1}$ způsobů.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Zápatí