Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 12. 2009 09:14

fontina
Zelenáč
Reputace:   

Optimalní strategie

Zdravím všechny! Chtěla jsem někoho poprosit, jestli by se mi nepodíval na jednu úlohu.

Předpokládejme, že o dva trhy, A a B, se zajímají dvě firmy, 1 a 2. Na trhu A se očekávají zakázky představující zisk 150 miliónů, na trhu B se očekávají zakázky představující zisk 90 miliónů. Každá z firem má finanční prostředky buď na velkou propagační akci na kterémkoliv z trhů, anebo na kampaň na obou trzích. Účinnost propagace obou firem je stejná a zakázky se rozdělují podle  těchto pravidel:

1. Vede-li na trhu reklamní kampaň nábor pouze jedna firma, získá všechny zakázky tohoto trhu.

2. Vedou-li obě firmy na trhu téhož ,,typu,, , popř. neprovádějí-li vůbec propagaci, získají obě firmy polovinu zakázek.

3. Vede-li jedna firma na trhu malý nábor a druhá velký, získá firma, která vede malý nábor, 1/3 zakázek a knkurující firma 2/3 zakázek.

Určete optimální strategie obou firem.

• (téma jako nevyřešené označil(a) BrozekP)

#2 29. 12. 2009 09:41

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Optimalní strategie

↑ fontina: 

Zdravím,

zkus prostudovat vaše materiály,zejména přednašku "Dvojmaticové hry". Pomůže?

#3 29. 12. 2009 09:54

fontina
Zelenáč
Reputace:   

Ani moc ne :-(

#4 29. 12. 2009 10:39

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ fontina:

za 13 minut a dopoledne se toho nedá moc vytvořit - zkus to pozorně prostudovat, najit obdobné zadání, vytvořit si matici atd. Určitě se objeví některý hravý kolega, který to případně zkontroluje (nebo i já v nějakých hodně pozdějších hodinách).

#5 29. 12. 2009 12:00

Doxxik
Reputace:   14 

Protože jsme nic takového ještě nebrali, šel bych na to selským rozumem (neim, na kolik řešení vyhovuje standardům + jestli jsem došel ke správnímu výsledku..)

Maturita 2010  (trailer) - R.I.P.

#6 30. 12. 2009 13:10

fontina
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji, Doxxik ;-) To by takto mohlo být!

#7 11. 01. 2010 09:16

fontina
Zelenáč
Reputace:   

Zdravím, mohla bych ještě poprosit k tomuto tématu. Potřebovala bych čísla úlohy dát do matice, prosím, prosím. Děkuji.

Zápatí