Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer na foru :-)
Mám tu rovnici u které bych potřebovala naťuknout ...
tady jsou mé pokusy , jestli tam není nějaký mně utajený fígl .. viz minule ta Jindra Petáková ... ?
Za pomoc děkuji :-)
↑ Ivana:
Zdravím,
tenhle příklad bohužel žádné hezké řešení nemá. Jeden kořen jde vyčíst z grafu, nebo prostě uhodnout z předpisu (sin(2x)=0, cos(x)=-1) ale stejně se nevyhneme umocňování a řešení rovnice čtvrtého stupně (můžeme vydělit na rovnici třetího stupně). Takže jedině cardanovy vzorce, a to jen pro hodnotu cos(x) :(
U druhého postupu jste vytkla -6 a zapomněla jste na změnu znaménka u 1 tak pozor na to.
↑ Ivana:A vieme aspoň približný výsledok ? :-/
↑ halogan:
Zdravím,
odříkala jsem si 3x "Odpusť, Mariane" a nakreslila si grafy:
(ty to pochopitelně zvladneš i bez stroje, ale teď jiné prostředky nemám).
Jedno řešení je, jak navrhuje kolega ↑ FailED: (je vidět i bez grafu), druhé by se muselo počítat numericky, periodicita atd.
↑ Ivana:
Ivano, zdravím, odkud je zadání? Je potřeba najit řešení jako takové nebo počet řešení v nějakém intervalu? Děkuji za úpřesnění.
Mějte se hezky.
↑ Ivana:
Děkuji za doplnění, řekla bych, že pokud je zadání v pořadku, je formulováno jako "řešte rovnici...", tak těžko něco jiného se dá vymyslet. Navrhní, prosím, kolegovi z fóra, ať píše sem, třeba z něho něco vydobudeme (například, že je to úloha do "Numerických metod" nebo něco jiného).
Je ovšem možné, že někdo z kolegů má jiný názor, děkuji.
↑ Ivana:
rozumím tomu, že sem nebude psat? No jeho (jeji) problém - co více se dá udělat?
Ještě v zadání může být překlep - místo sin (2x) je sin^2(x).
Mne zatiaľ vyšlo
no ďalej to buď umocniť na druhu, alebo upraviť na
.