Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 12. 2009 16:45

Táňa.B
Reputace:   

pohádka

O LEDOVÉM KRÁLOVSTVÍ
Ten den bylo opravdu nádherně, venku mrzlo jen praštělo, okna pokrývaly ledové květy. U ojíněného stolu seděla královská rodinka - král Zmrzlík ze Zmrzlinova, královna Jinovatka a jejich synové - Pankrác, Servác a Bonifác. K obědu se podávaly rampouchy v ledové omáčce s báječnými ledovými kaštany jako přílohou. Tato specialita studené kuchyně se podávala proto, že přijel na návštěvu i děda Mráz a babička Sibirka. Nejmladší Bonifác chtěl půjčit berlu Mrazilku, ale děda Mráz nechtěl ani slyšet. Ale Pankráci, který byl dvakrát starší než Bonifác, Mrazilku děda půjčil. Servác, o čtyři roky  mladší než Pankrác, nechtěl zůstat pozadu, a tak si od babičky vypůjčil rychlomrznou konvici - Hrnečku, mraz. Během odpoledne tak kluci užili spoustu legrace při hře na schovávanou ve sněhové vánici a při kotrmelcování v lavinách. Vítěz soutěže o největší krupobití dostal bonbóny - ledovky. Královna se na své syny dívala a pak povídá: "Můj drahý zmrzlý, zdalipak víš, že našim synům je dohromady tolik co tobě - tedy 51 let." Královští bratři to slyšeli a vám, děti, vzkázali: "Bude zima, bude mráz, vypočti kolik je každému z nás!"

prosím o radu jak to vypočítat... výsledky jsou: Pankráci je 22 let, Serváci je 18 a Bonifáci je 11let
děkuju

#2 29. 12. 2009 16:50 — Editoval Chrpa (29. 12. 2009 16:52)

Chrpa
Reputace:   35 

Re: pohádka

↑ Táňa.B:
x - věk Bonfáce
2x - věk Pankráce (Pankrác je 2 krát starší než Bonifác)
2x - 4 - věk Serváce (Servác je o 4 roky mladší než Pankrác)
Rovnice:
$x+2x+2x-4=51\nl5x=55\nlx=11\nl2x=22\nl2x-4=22-4=18$ Dohromady jim je 51 let
A je hotovo.

#3 29. 12. 2009 16:56

Táňa.B
Reputace:   

Re: pohádka

↑ Chrpa:
Děkuju moc, já jsem šla na to složitě a pak jsem se nedostala k výsledku...

Zápatí