Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 02. 2008 12:48

nika.v
Reputace:   

Alg. struktury (M,+,*) - upřesnění

Ahoj lidi,
     tak jsem se prokousala vlastnostmi alg. struktur. V celku jsem je vstřebala, ale nejsem si v jistých krůčcích jistá, hlavně u těch zatracených těles.

V okruhu platí distributivita a (M,+) je AG a (M,*) je pologrupa (asociativní grupoid). př. (Z,+,*), (Q,+,*), (R,+,*), (C,+,*)

V oboru integrity pak nejsou dělitelé nuly a asi (I,*) má jednotkový prvek. př. (Z,+,*), (Q,+,*), (R,+,*), (C,+,*)

Oproti tělesu, kde (T,+,*) je (T-{0},*) grupa a pokud je (T-{0},+) AG, jde o komutativní těleso neboli pole.
př.(Q,+,*), (R,+,*), (C,+,*)
        Proč sem nepatří (Z,+,*)?, vždy? (Z-{0},*) je asoc, má inv. prvky, neutr. prvek - není sice komutativní, čili
        není AG, ale jde tedy o těleso - nebo to zas nechápu? :-(

A mimo to, je nějaká struktura, která má dělitele nuly?

Nejsem si jistá, jestli na tu zkoušku mám jít, jsem úplně tupá. Děkuju moc, pa eja

#2 04. 02. 2008 14:09

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Alg. struktury (M,+,*) - upřesnění

Za prvé jeden překlep: pro komutaticní těleso má být (T-{0},*) AG, ne (T-{0},+).

(Z,+,*) není těleso, protože (Z-{0},*) není grupa (inverzní prvek ke 2 je 1/2, který ale neleží v Z).

Příkladem alg. struktury s děliteli nuly je Z_6, tedy okruh zbytkových tříd modulo 6.
V něm platí, že 2*3=0.

A k té poslední otázce -- zkouška je od slova zkusit, a z toho, co píšeš tu na fóru soudím, že přece jen dost věcí umíš.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 04. 02. 2008 14:36

nika.v
Reputace:   

↑ Kondr:

Asi tě miluju, nechceš se ženit?! :-))))))))))))))))))))
Ve středu mám zkoušku a asi jsem přeučená. Děkuju

#4 04. 02. 2008 16:39

nika.v
Reputace:   

↑ Kondr:

Tak jsem to snad vstřebala, ještě mám k tomuto tématu dva dotazy. Ohledně těch dělitelů nuly a souvislosti vektorových prostorů a těles. Jestli jsem se alespoň trochu chytla.

1) Ty připitomnělí dělitelé nuly .-) - v podmínce tělesa nejsou, tudíž je mít může, ale nemusí? Např. (Z6,+,*) je má, ale (R,+,*) či (C,+,*) je nemá, každopádně jde o tělesa bez dělitelů nuly?

2) Vektorové prostory nad tělesem (R či C) čísel - jde jednoduše o těleso, ovšem prvky jsou vektory a skaláry jsou z oboru R či C čísel?

#5 04. 02. 2008 20:44

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

ad 1) u tělesa je podmínka existence inverze vzhledem k *. Ta je silnější než podmínka neexistence dělitelů nuly (snadno ukážeme, že dělitel nuly nemá inverzi. Konkrétní příklad: žádný z násobků 3 nedává 1 po dělení 6.)

ad 2) Vektorový prostor sám o sobě není tělesem, protože má definované pouze násobení skalárem. Při vhodné definici násobení vektoru vektorem  můžou být některé VP nad R či nad  C dokonce tělesem. (Např. množina C je VP dimenze 2 nad R a při standardním násobení komplexních čísel je sama i tělesem. Dalším takovým tělesem jsou třeba kvaterniony (VP dimenze 4 nad R s vhodně definovaným násobením)).

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí