Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Jsou dány úsečky délek a,b,c,d. Bez použití jednotky sestrojte úsečku délky: x= a.b/(odmocnina z a.b + c.d)
Ja jsem si sestrojila y*2= a.b pomoci euklidovy vety o vysce. Dále to samé s c.d=z*2
(odmocnina z a.b + c.d)-to jsem si sestrojila q=odmocnina y*2 + z*2 pomoci pythagorovy vety.
A mam tedy nakonec sestrojit x=y*2/q -> to mohu udělat pomoci redukcnho uhlu jako x/y=y/q??? Ja ale znam jen y*2 a ne y.
Je tedy mozne udelat redukcni uhel x/y*2=y*2/q?
V tom závěru už bych ani y nepoužíval, jakmile známe q, už to můžeme provést jako
vše potřebné známe.
↑ Stýv:
zdravím, to se mi nějak nezdá - ale pomocí euklidové věty snad sestrojime odmocninu z (ab), ovšem na sestrojení "(odmocnina z a.b + c.d)" to snad nepoužijeme - řekla bych, že je potřeba upravit zápis tak, aby se použila čtvrtá geometrická úměrná (už jsem dlouho nic nesestrojovala, pravda - otevřu Poláka). Omlouvám se, pokud povídám nějaký nesmysl, děkuji za vysvětlení.
↑ ajucha:
A velmi bych poprosila v tématech VŠ zapisovat všechno tak, aby bylo srozumitelné - výraz (y*2) rozhodně není "něco na druhou". Děkuji.
EDIT: poslední prosba o úpravě, samozřejmě, nebyla spojovana s příspěvkem od kolegy Stýva, omlouvám se.
↑ Stýv:
- to rozumím, ale neuvědomila jsem si, že se sestrojuje výška
, pak se tu výška používá jako odvesnu pravoúhlého trojuhelníku a opět se vratí k zápisu
, už jsem si to uvědomila, děkuji.
Stránky: 1