Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj, potřebovala bych nějaký návod, jak udělat definiční obor u obecného řešení diferenciálních rovnic. rovnice mám všechny spočítané, jen prostě nevím, jak na tohle přijít. Prosím pomožte mi:-(
1. y´+ (y^2) *sin x= 0 , obecné řešení: 1/y = - cos x + C
2. sin x (1+e^-y) dx = (1+cos x ) dy , obecné řešení: ln │(e^y + 1) │+ ln │(cos (x) + 1)│= C
3. xy dx = (y2 –x2) dy , obecné řešení: ¼ * ( y^ 4 - 2x^2y^2 ) = C
4. (x^2 + 1)y´ + 4xy = 1/(x^2+1)^2 , obecné řešení: y(x) = C/ (x^2+1)^2 + arctan x / (x^2+1)^2
5. y´´ + y´ = e^-x , obecné řešení: y(x) = (-x-1)*e^-x + C1*1 +C2 * e^-x
6. y ´´ + 2y´ +y = e^-x* ln x , obecné řešení: 1/4 * e^-x * (2x^2*ln (x) - 3x^2) + C1*e^-x + C2*xe^-x
Mnohokrát děkuji za pomoc:-(
Stejně jako u definičního oboru funkce -- ve výsledku ve jmenovateli nesmí být nula, argument logaritmu musí být kladný.
↑ Petuhik:
Zdravím,
pokud máš zájem o kontrolu, napíš, prosím, sem svůj postup (nebo co konkrétně není jasné v doporučení kolegy ↑ Kondr:?).
A ještě, prosím, pokud není úplně tajné - jaký směr VŠ studuješ - že máš takový průřez všeho možného? Děkuji.
Taková poznámka - nebyla jsem si jistá, zda si všehno pamatuji ohledně jednoznačnosti a existence řešení (a zda v těchto zadaních není nějaká záludnost v tomto smyslu - žádnou záludnost jsem nenašla), ale opět jsem našla drobný překlep v Rektorysovi z roku 1973 (do kterého jsem se divala).
↑ jelena:
studuji matematiku, ale nechápu, proč nám tam dávají takový věci, když to nikdy potřebovat nebudem. Jinak - tohle jsem nikde nenašla (jak se to počítá) a byla bych moc ráda, kdyby ste mi někdo pomohla alespoň s jednoím příkladem :-(
↑ Petuhik:
Děkuji za vysvětlení i když nepříliš rozumím závěru, že nikdy nebudeš potřebovat to, co studuješ.
O definičním oboru řešení dif. rovnice se obvykle piše úplně na úvod teorie, například zde- stranky od 250, zejména poznámku 15.3 na str. 253.
Například 1)
y´+ (y^2) *sin x= 0, obecné řešení: 1/y = - cos x + C, řešení po úpravě y=-1/(cos x + C), je potřeba stanovit def. obor funkce y(x), která je řešením dif. rovnice. Jelikož v řešení je zlomek, jmenovatel má být nenulový: (tento zápis se mi zdá být dostačující), případně upravit na:
, nebo
. Může být?
↑ jelena:
takže to je vážně jenom o určení podmínek, které jsou dané. A ještě bych už vážně poslední dotaz - k příkladům 1-4 mám diskutovat počáteční podmínky, pro něž je porušena jednoznačnos řešení.
Jak se tohle dělá. Prosím, prosím...:-(
↑ Petuhik:
Odkažu na materiál: věta 7.2.1, bude to stačit pro pochopení a použití?
↑ Petuhik:
1) dif. rovnice: y´+ (y^2) *sin x= 0,
odsud vyjádřím y´=- (y^2) *sin x, pravá strana je funkce f(x, y)=- (y^2) *sin x,
posuzuji:
kde je definována samotna funkce f(x, y) - kde?
kde je definována jeji derivace po dy - deruji funkci f(x,y) po dy dostanu f´=-2y*sinx - kde je definována?
-------------
2) dif. rovnice: sin x (1+e^-y) dx = (1+cos x ) dy, odsud vyjádřím: y´= sin x (1+e^-y)/(1+cos x ),
posuzuji:
kde je definována funkce: f(x, y)=sin x (1+e^-y)/(1+cos x ) - kde?
derivuji po dy: f´= -(sin x*e^-y)/(1+cos x ) - kde je definována derivace?
omluva za úpravu.
Stránky: 1