Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám dán trojúhelník :strana a, těžnice Tb a strana c. Nevim jak jí sestrojit.
PS: Pomocí tečny ke kružnici k(B,Tb) to neni.
↑ Asinkan:
Nerozumiem celkom tomuto zadaniu... Kruznica, pokial viem, nebyva dana stranami a taznicou :)
nevim ejsi sem te spravne pochopil ale jestli jo, tak ej to celkem proste... udelas si trojuhelnik BCTb... strana BTb je 1/2 strany c... a trojuhelnik o 3 zadanych stranach predpokladam sestrojit umis. No a pak uz mas stred i polomer kruznice, takze neni nic lehciho nez ji sestrojit
↑ Palpatine:
Ahoj, tak to si nepochopil. To Tb je těžnice-ne bod. Pak nechápu co si myslel stranou BTb.
↑ Palpatine:
Eště v trojúhelníku označuji strany dle konvence= protilehlých vrcholů, aby to bylo úplně jasný.
↑ Asinkan:
Teraz je to uz zrozumitelne :)
Zacal by som tym, ze si narysujem taznicu, jednym z jej krajnych bodov bude bod B, druhym bude stred strany b, oznacme ho napriklad S.
Vieme, ze bod A lezi na kruznici k1(B,c).
Zaroven vieme, ze bod A je obrazom bodu C v stredovej sumernosti so stredom v bode S.
Kedze bod C lezi na kruznici k(B,a), tak jeho obraz (teda bod A) bude lezat na obraze kruznice k v stredovej sumernosti so stredom v bode S, teda na k'(B',a), kde bod B' je obrazom bodu B v tejto istej stredovej sumernosti.
Bod A dostaneme ako prienik kruznic k1 a k'.
↑ Asinkan:
Zdravím,
pokud to nenajdeš v tomto seznamu, tak prodloužit těžnici na dvojnásobek a nakreslit rovnoběžník (trojuhelník dle sss máš, jedna strana je 2t_b, c, a). Stačí tak?
Mám to zlikvidovat? - kolega mikee už má návrh.
↑ jelena:
Myslim, ze tvoje riesenie vyzera ovela jednoduchsie :)
Aj ked principialne sa mi to zda presne to iste...