Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim, v projektu jsem se dostal do bodu, kdy mi vznikly 2 matice s komplexnimi cisly. Jedna se tedy o 2 soustavy rovnic, kde kazda rovnice se rovna 0. Matice vypadaji nasledovne:
Prvni Druha
1-i -4 -2 1+i -4 -2
-2 -1-i -2 -2 -1+i -2
0 5 3-i 0 5 3+i
Jedna se tedy v obou pripadech o 3 rovnice o trech neznamych x1, x2, x3. Musim z nich dostat vektor, tedy hodnoty promennych x. Sedim nad tim cely den a nemuzu prijit jak to z techto matic dostat, kdyz tam jsou ty komplexni cisla. Kdyz tam jsou jen realna cisla tak to je v pohode, staci udelat par drobnych uprav a vyjadrim si nejakou hodnotu, pak dat treba za x1 = 1 a je to. Bylo by super kdyby nekdo napsal ty dva vektory nebo nastinil jak na to. Diky
↑ danek:Není mi úplně jasné, co se má vypočítat.
Pokud je řešení obou SPOLEČNÉ, tak porovnání obou soustav (liší jen v komplexníxh číslech na hlavní diagonále) a pokud pravá strana je nulový vektor (ne matice) tak řešení je jediné = nulový vektor. Spočítat se to dá úplně stejně jako s reálnými maticemi. Stačí pár úprav (s komplexními koeficienty).
↑ petrkovar:
Prave ze reseni obou matic neni spolecne. Prava strana je nulovy vektor. Potrebuju ziskat hodnoty x1, x2, x3 tak aby po dosazeni techto 3 hodnot do libovolne rovnice v matici vysel vysledek 0.

tak si to uprav třeba pomocí GEA, když ti vyjdou vektory nezávislé potom to bude jak píše ↑ petrkovar:
pokud pravá strana je nulový vektor (ne matice) tak řešení je jediné = nulový vektor. Spočítat se to dá úplně stejně jako s reálnými maticemi. Stačí pár úprav (s komplexními koeficienty).
když ti vyjde měné rovnic než neznámých tak zavedeš parametr
jen musíš myslet na to že i^2=-1,...
první matice po GEA - ty poslední řádky musíš upravit
[-2, -1-i, -2 ]
[0, 5, 3-i ]
[0, 0,-3/10+(1/10)*i-(3/10)*i^2+(1/10)*i^3]
druhá matice
[-2, -1+i,-2 ]
[0, 5, 3+i]
[0, 0, -3/10-(1/10)*i-(3/10)*i^2-(1/10)*i^3]

↑ danka:
Mě teda u obou vyšel poslední řádek nulový.
↑ gladiator01:jo? mě ten poslední řádek teda vyjde: 0 -3 i+1 a to už se mi pak s tím druhým řádkem nevynuluje, vyjde mi tam: 0 0 (14-2i)/5

Stránky: 1