Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
1. jiný návrh řešení?, jde se vyhnout dalšímu kroku trojčlenu na druhou?
(výsledek je 13)
2. u této rovnice http://www.wolframalpha.com/input/?i=x% … quare+root[%28x%2B1%29%2Fx]%3D3 (ODKAZ skopírovat celý) se dostávám při substituci
k rovnici
, reciproké to není, při dalších typech substitucí dostávám podobné vysoké mocniny, bohužel nevím co s tím
PS. rovnic bylo okolo 50ti, neotravuji zde s každou, alespoň se nenudím ani já ani ti, kteří jsou ochotní pomoct :)
↑ Lenulka91:1. Ano, převedeš tu odmocninu na levou stranu. Budeš mít na každé straně dvojčlen a ten umocníš.
↑ Lenulka91: Nevychází mi to dobře , ale pošlu svůj postup , třeba někdo ví jak dál : 
↑ Lenulka91: Mno , mně taky vychází něco monstrózního .... :-)
↑ Ivana: Monstrózní to docela je. Možná jedno ulehčení by bylo podívat se na tu rovnici jako na
,
protože pak se při prvním umocnění hezky všechna 'x' odečtou (na obou stanách je jich pět), takže máme
.
Jenže díky těm mínus mezi odmocninami v mé první rovnici se umocnění stalo neekvivalentní úpravou. No nic, tohle nás dovede na polynom čtvrtého stupně, se dvěma reálnými kořeny, kde ale pouze jeden vyhovuje (například zkouška nebo nějaké jiné kritérium nutné kvůli té neekvivalentí úpravě). Dostaneme řešení x=13.
Se znalostí tohoto je otázka, jestli se spíš nezaměřit na "uhodnutí oné třináctky" a důkaz monotónnosti jisté funkce, což ale také není na papíře úplně snadné.
↑ musixx:
Zdravím a děkuji za opravu zde, pravě čekám, až mi otevřou knihovnu (neb mám dovolenou) a dotahuji stejnou úpravu - "s přehozením odmocnín" - a už nebudu dotahovat, děkuji :-)
pro Lenulka91: v úloze na substituci není co dotahovat: 

-----
Гарри собирается трудиться ... Доказал сибирский паренек две анaлогичных теоремы škoda, že textům asi nerozumíte.
Stránky: 1