Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Rovnice tohto typu tu mam najviac, a nedari sa mi vyriesit ani jednu.
napriklad:
1. sin u = cos u - 1
2. 15 sin x + 10 cos x = 12
je tu aj nejaky vzorovy priklad ale nechapem upravu. Citujem z knizky:
8sin x + 6cos x = 9
---------------------------
(vseobecne zapisane a sin x + b cos x = c kde a,b,c su R; abc sa nesmie rovnat 0 )
Riesenie pomocou funkcie tg x/2
............tuto upravu este chapem
teraz mozme delit rovnicu 
po uprave dostaneme:
................tuto upravu uz nechapem
dalej je to riesene ako kvadraticka rovnica co mi je jasne
trochu upravím zápis:
9 nahrazuji tak:
, přesunu nalevo a celý výraz dělím, jak uvádíš - mohu dělit "člen po členu"
Uź je to vidět? v konečné úpravě ještě násobí (-1)
OK?
Ten začátek máš napsán trochu zmateně, a tam je nejspíš základní problém. Je totiž:
právě tehdy, když
(tady jsme použili vzorce pro dvojnásobný úhel pro sinus a kosinus, tedy
).
Dále máme tzv. goniometrickou jedničku, pomocí které se "zbavíme" konstanty 9, je totiž
pro jakékoli
a nám se samozřejmě hodí
. Dostávám se tak k
,
tedy
.
Dělit rovnici výrazem
mohu jen tehdy, když si jsem jist, že nedělím nulou - to je třeba doplnit a také je třeba promyslet, co se stane s původní rovnicí, když
.
Tím dostanu
,
tedy ono "záhadné"
.
EDIT: Zdravím rychlejší kolegy. Pro příště než se pustím do takového otrockého psaní, tak použiju to dohodnuté "pracuji na tom". :-) Ale i tak si dovolím znova upozornit na mou červenou poznámku - neberte ji, řešitelé školských goniometrických rovnic a nerovnic, na lehkou váhu (zde mám samozřejmě na mysli uživatele ivko a ne jelenu s Olinem).
↑ Olin:
také pozdrav :-) dodržuji totiž pravidlo, že každé OT povídání mám odčinit nějakou tematickou nápovědou - tak jsem odčinila pozdrav pro váženého lesního inženýra, teď jsem to zas vyčerpala na pozdrav :-) tak abych se zas činila (za chvilku ovšem vyrazím šířit kulturu Východu obyvatelstvu Západu (v kurzu ruštiny již 2. hodinu maji recitaci basniček - a to jsou teprve u začátečníků) - musím si však poslechnout nějaké texty, abych se dostala do obrazu.
A teď z náhledu vidím kolegu musixx - tak ještě využiji přiležitost a kolegu radostně novoročně pozdravím! (jelikož naději, že se s vami setkám v nějakém tématu mimo SŠ je téměř zanedbatelná). Ale i tak jsem radostná:-)
-----
то есть абсолютно.
Děkuji jeleně za pozdrav a také se přidám k novoročním pozdravům.
No a pro ivko, tak ve druhé rovnici je jen místo osmičky patnáctka, místo šestky desítka a místo devítky dvanáctka. První rovnice je na tom velice analogicky. Jasné? EDIT: Jestli musíš, napiš si ji klidně ve tvaru sin u - cos u = - 1, nebo dokonce i přeznač proměnnou 'u' za 'x'.