Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V půl osmé ráno vyšla Červená karkulka z domova lesem k babičce.Tam se zdržela ze známých důvodů výjimečně dlouho,celkem 5 hodin,a vrátila se domů ve 3 hodiny odpoledne.Určete vzdálenost,kterou ušla tam a zpět dohromady,víte-li že Červená karkulka šla k babičce rychlostí 4km/h a zpátky rychlostí 6km/h.
Na základní školu docela složité zadání, zdá se mi...
Předpokládáme jistě, že Karkulka šla po stejné cestě, tedy že délka trasy domov-babička a babička-domov je stejná, označme ji (jednu tuto cestu) jako s. Hledáme tedy 2s.
Dále víme, že mimo domov byla od půl osmé do tří, tedy 7,5 hodiny, z toho 5 hodin u babičky, tedy celkem 2,5 hodiny na cestách.
Řekněme, že cesta domov-babička trvala t hodin. Pak cesta babička-domov trvala 2,5-t hodin. Ale vzdálenost je stejná!
Vzdálenost je rychlost krát čas, tedy proto musí být
, tedy
. Tedy Karkulka šla hodinu a půl k babičce a hodinu zpět. Proto vzdálenost domov-babička je
a Karkulka celkem ušla 12 kilometrů.
↑ musixx:
Vážený náš kolego :-)
dovol mi vyjádřit obdiv ke Tvé matematické odvaze a pohotovosti, se kterou se pouštiš do všech řešitelných i téměr neřešitelných matematických problémů a srdečně pogratulovat k dosažení Q.
Případná inspirace pro další rozvoj, děkuji a ať se i nadale mohu radovat :-)
↑ jelena: Milá naše Jeleno. Díky za gratulaci. To víš, snažím se těch Tvých současných 5501 příspěvků dohonit, ale jaksi to nejde. :-)
Docela rád jsem si zase jednou dopřál to potěšení odpovědět na hezky formulovanou úlohu z pohádky v sekci Základní škola. Snažil jsem se postupovat co nejadekvátněji, ale jsou-li třeba někde nějaké didaktické nebo nedejbože faktické chyby, budu rád (a nejspíš i Kate) za opravu či doplnění.
↑ musixx: pokud by se měřila užitečnost příspěvků, co tvořím, tak bych byla v hlubokém minusu (ale takové gratulační považuji za hodnotné, neboť z takových mám opravdovou radost, děkuji :-)
Jelikož nejsem dotčena žádným pedagogickým vzděláním, ale pouze východní výchovou, tak:
moje didaktika:
prosim o řešeni... přikladu.. výletní parník jezdí po řece mezi místy A a B.Cesta po proudu mu trvá 40 minut..,proti proudu 1 hodinu;rychlost parníku jsou 3km/h.
a)jak velká byla rychlost parníku,,ve stojaté vodě´´??
b)jaká je přibližně vzdálenost mezi A a B ...
( ja jen vim že zapis.... že A-----------------------B
ykm
------> <--------
(x+3)km/h (x-3)km/h
prosim prosim moc o vyřešeni newim si rady =(
↑ missicka: Kdž se teda ptáš tak adresně... Ale příště si založ nové téma a nepřilepuj to k něčemu, co s tvou úlohou nesouvisí.
Asi máš v zadání překlep a myslí se, že rychlost proudu jsou 3km/h. Jako x sis označila rychlost parníku ve stojaté vodě.
Z místa A do místa B i z místa B do místa A je to stejně daleko, řekněme
. Větší rychlostí se jede 40 minut, menší hodinu, dráha je rychlost krát čas, vše v odpovídajících si jednotkách, z toho máme
, odkud
, a proto
.
↑ musixx:
Já jsem úlohu pochopil jinak:
Rychlost 3 km/h jako průměrnou rychlost parníku při cestě tam a zpátky.
Pak by výpočet vypadal takto:
Označme:
x - rychlost parníku ve stojaté vodě (máme určit)
y - rychlost proudu
s - vzdálenost míst (máme určit)
Rovnice:
1)
- Vzdálenost AB tam i zpátky ujel parník za 1 hodinu a 40 minut průměrnou rychlostí 3 km/h
Vzdálenost AB je 2,5 km.
2)
- rychlost parníku při cestě po proudu.
3)
- rychlost parníku proti proudu řeky.
Porovnáním 1) a 2) dostaneme:
Rychlost parníku ve stojaté vodě je 3,125 km/h
↑ Chrpa: Ockhamova břitva se myslím přiklání k mému pochopení i v případě, že bychom pouze věděli, že _nějaká_ rychlost v zadání je 3km/h; krom toho mi vyšel parník tak nějak reálnější, rychlejší než normální chůze, pomalejší než normální auto...
↑ musixx:
Ano, když jsem viděl výsledek, tak po "delším" přemýšlení
jsem dospěl k tomu, že rychlost parníku 3,125 km/h není nijak závratná.
Na druhou stranu, proč by to nemohl být "výletní" parník
s možností pokochání se okolní přírodou?
Ale asi máš pravdu Ty.
To je tak, když zadávající nedá přesnou formulaci úlohy.
Vyjádřit by se měl(a) ↑ missicka:
ahoj no musixx mněl pravdu opravdu ma vyjit.. x=15 a s=12 protože to takhle mame vzadu v ucebnici ve vysledch ale ja jsem se jen doparacovala k 12 a to takhle...
s=(x+3). 40/60=(x-3).1
s=(x+3).0,6=1x-3
0,6x+1,8=1x-3 /-0,6x
1,8=0,4x-3 /+3
4,8=0,4x /:0,4
12=x
ale pořad newim jak dostat tu 15....
Cesta od Adama k Evě je dlouhá 5 km.Adam si s Evou dojednal schůzku a vyrazil za ní rychlostí 6 km/h.Eva v témž okamžiku vyšla Adamovi naproti rychlostí 4 km/h. a)kolik kilometrů ujde adam k mistu setkáni ? a kolik eva? b)za jak dlouho se setkají?
MOJE ŘEŠENÍ:
dráha adama........x km
dráha evy...........y km
dráha celkem....(x+y) km
dráha celkem..... 5 km
čas do setkání (adam).... x/6h
čas do setkani (eva)....... x/4 h
x+y=5
x/6=x/4 / .12
x+y=5 / -y
x=5-y
2x=3y