Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, dostal jsem do zítřa od učitele za úkol udělat si osnovu a předběžné nápady, co bych mohl zmínit při řešení tématu - Fyzikální zákonitosti při přenosu síly od řidiče ke kolům...tohle jsem dostal a nevím co si pod tím mám představit ? Prosím napište vaše nápady :(
↑ vviston: Je tím asi myšleno jaké síly musí řidič osobního auta použít k tomu , aby se kola auta rozjela.
Hned mne napádá : dvojice sil a její otáčivý účinek na těleso ... (ruce na volantu).. z toho poučka :
" Moment dvojice sil se rovná součinu ramene dvojice sil a jedné síly."
... a další , jen o tom trochu popřemýšlet :-)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kotou%C4%8Dov%C3%A1_brzda
To by mohlo pomoct. (Případně další články na wikipedii, ke kterým se jistě už sám proklikáš.)

↑ vviston:
Můžeš třeba zmínit třecí sílu mezi destičkami a rotorem (nevím jestli se tomu tak říká - vycházím z obrázku na wikipedii) v kotoučové brzdě. Můžeš asi také zmínit i jiné možnosti brždění - http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrodyn … 3%A1_brzda.
↑ vviston:
Nevím jestli Archimedův, možná jsi chtěl napsat spíš Pascalův. A tam se toho dá napovídat dost - především asi o poměru sil na pedálu a na brzdové destičce. Na základě rozumných odhadů tam třeba můžeš vyrobit pro ostatní úlohu kde se budou dopočítávat třeba poloměry hydraulických válců na základě nějakých čísel apod.
Navíc se dá povykládat o poměru zdvihu pedálu a destiček, a říct jak se řeší problém sjíždění destiček (kdyby se jen tak sjely, brzy by nedosáhly na kotouč/buben, protože se během provozu sjede daleko víc než je jejich zdvih).
Mimochodem když jsem viděl brzdy poprvé rozebrané, tak jsem si teprve uvědomil, jaká obrovská síla tam musí působit, protože skutečný posun destiček je sotva pozorovatelný.