Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěla bych poprosit o pomoc s příklady na rovnomerny pohyb, dekuji.
Krizovatkou projel traktor rychlosti 36km/h. Za 10 minut projel touto krizovatkou tymz smerem osobni automobil rychlosti 54 km/h. Za jakou dobu a v jake vzdalenosti od krizovatky dostihne osobni automibil traktor ? obe vozidla se pohybuji rovnomerne.
- Zkousela jsem si vypocitat s0, jakoze jakou vzdalenost ujede za tech 10 minut a pak ze teprve vyjede ten traktor, takze jsem chtela dat s0+ v1*t = v2*t, ale to mi nevychazi, takze prosim o napovedu, jak se to ma vubec delat, dekuji.
Obě vozidla do doby setkání ujedou stejnou trasu - s.
Traktor jede rychlostí 36km/h pod dobu t hodin.
Auto vzhledem ke svému zpoždění pojede jen
hodin.
Nyní už jen přes vzorec na rovnoměrný pohyb vyjádřit, jakou vzdálenost ujednou jednotlivá vozidla a dát to do rovnosti.
Ještě prosím o radu s jedním příkladem :
Traktor a motocykl vyjedou soucasne proti sobe po prime silnici. Pocatecni vzajemna vzdalenost vozidel je 15km, obe vozidla jedou stalou rychlosti. Rychlost traktoru je 10 m/s, rychlost motocyklu je 20 m/s. Za jakou dobu od startu a v jake vzdalenosti od pocatecni polohy traktoru se obe vozidla mijeji ?

↑ Verys:
Obě vozidla musí dohromady ujet vzdálenost 15 km
Jejich relativní rychlost je 30 m/s = 108 km/h
Z toho spočítáš čas, za který se potkají.
Pokud tento čas vynásobíš rychlostí traktoru dostaneš ujetou vzdálenost traktoru.
Mělo by ti vyjít:
Jeste jsem nasla priklad, u ktereho nevim, jaky mam pouzit vzorec, dekuji za pomoc.
Pro ucinnost brzd osobniho automobilu je predepsano, ze automobil pohybujici se po vodorovne suche vozovce rychlosti 40 km/h musi zastavit na draze 12.5m. Jak velke je zrychleni automobilu a za jakou dobu automobil zastavi ?