Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
1) Dobrý den.
2) Založ si prosím téma v sekci základní/střední škola.
3) Ozávorkuj prosím svá zadání.
4) Podívej na vzorce.
---
Pardon, ta VŠ byl trochu přestřel. Řešilo se tu příliš mnoho elementárních problémů v sekci VŠ, tak jsem si nějak navykl.
↑ halogan:
Opravdu střední/vysoká? Přesunul jsem téma do základní školy, doufám, že znalosti žáků základních škol nepřeceňuji.
↑ halogan:
Jak to myslíš? Když přesouvám, tak nechávám přesměrování v sekci zajímavých úloh, autorka by se sem měla bez problémů dostat.
Mažu pouze pokud někdo začne přispívat do starého tématu nesouvisejícího s dotazem a podaří se ho donutit založit si nové téma.
↑ BrozekP:
Aha, dobře, nevěděl jsem, jak to přesně funguje. Inu, v pořádku, děkuji.
---
K tématu:
1) Použij vzorec z odkazu, který najdeš v mém předchozím příspěvku.
2) Nevím, jak to má být ozávorkované, ale prostě a jednoduše neděl nulou.
3) Opět potřebuji přesné zadání. Jinak klasické vzorce a krácení. Je potřeba stanovit podmínky před úpravami.
↑ halogan:Ach jo,mnohokrát děkuji za jakékoli reakce,jsem tu poprvé,umím příklad naskenovat,nejde mi to sem prostě dát,snad se s vámi naučím nějak komunikovat.Jsem dálková studentka,nevím kde hledat radu a zkušenost se zadáváním příkladů postrádám.
↑ halogan:...já ty vzorce znám,držela jsem se jich jako klíště,přesto mi dnes po internetu přišla špatná známka,pídím se tedy po výsledcích.....
↑ Alena N:
Neboj, nějak to rozřešíme.
Obrázky nahraj tady nebo ta svá zadání nějak ozávorkuj, ať se v tom vyznáme.
↑ Alena N:
Na nahrávání obrázků je kdyžtak tlačítko pod editačním oknem ("Upload obrázků"). Nedaří se nahrát obrázek? Nebo ho pak zobrazit? Musí mít velikost pod půl mega.
↑ halogan:
Blahopřeji k nové funkci :-) (Můžeš třeba přesouvat témata? Jestli se nepletu, tak ti Lukee zapomněl přidělit práva k jednotlivým fórům.)
↑ halogan:...tak teď nevím jestli se mnou ještě můžeš komunikovat nebo ne...jsi jediný,kdo podal ruku.....
snažím se závorkovat ,asi nic moc-sama bych se v tom nevyznala,obrázek mi nejde poslat asi je moc veliký,neumím ho zmenšit.Ať už naše komunikace dopadne jakkoliv-DĚKUJI
1) To je klasické (a - b)^3, tam asi není co řešit.
2) Tady jsem se ztratil v závorkách.
3) Jmenovatel druhého zlomku rozlož podle vzorce . Pak převedeš na stejného jmenovatele a počítáš dál.
↑ Alena N:
Takhle to vypadá zapsané v TeXu:
Nejspíš jsi to ale myslela jinak, ty mocniny ve jmenovatelích asi mají být pouze u y, nebo ne? Ještě něco je jinak?
Přenechám tě v odborných rukou kolegů, zejména kolegyně jelena má nevídané schopnosti číst neozávorkovaný matematický zápis a detekovat původní zadání. Zdravím!
Hezký večer přeji všem, já se jdu konečně učit... matematiku.
↑ halogan:
děkuji za důvěru - setrvám s kolegyni v přátelské besedě - ale, když už jsi vážený Moderátor (odsin ještě musím doladít a srdečně blahopřeji :-), tak mi, prosím, zapisuj "puntiky" za luštění a dokonce můžeš mi opravit čárku a háček ve slovech ve zprávě, kdyby to působilo moc strašně (tak přiměřeně - každý patý třeba :-)
Pro Alenu N - je můj přepis v pořádku? Děkuji.
↑ BrozekP:mocniny jsou správně,ale u 1.př. je 2x v čitateli,tzn. 2x-y
u 2.př. je v prvním zlomku čitatel x a jmenovatel x+2y
já se psaní v TeXu určitě naučím , slibuji...
↑ Alena N:..já v písemce měnila pořadí (2y+x) za (-1)(x+2y)...
ježíš teď to vidím..u sčítání jsem to mohla změnit i bez (-1)
Sčítání je komutativní. Přehazování členů platí u odčítání: .
↑ Alena N: pokud je v závorce +, tak ten (-1) změní každé znaménko v závorce, proto to nemá smysl provádět.
Takouvou úpravu používaš, pokud v závorce je minus a potřebuješ "přehodit" jednotlivé členy: