Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Muze mi prosim Vas nekdo poradit? DEKUJI
Zvolte v integralu 2/(x^2+bx+4)dx koeficienty b a c tak, aby se ve vysledku objevila racionalni ryze lomena fce?
za b dosadim -2 a za c 1
↑ Marian: ta puvodni 4 v zadani je myslena jako parametr c
↑ nubijska princess:
puvodne v zadani bylo c a ty navrhujes 4? Nebo puvodne v zadani bylo 4 na pozici pro c?
Myslim, ze ucelem je navrhnout takovy zapis, aby se dal upravit na (x+cislo)^2, pak se muze byt pouzita substituce (x+cislo)=t
↑ Marian:
Vyuzivam moznost moc pozdravit Mariana, v posledni dobe na nas dohlizis trochu mene :-(
↑ jelena: v puvodnim zadani je na pozici c cislo 4, poprve jsem navrhovala za koeficient b dostadit cislo 4 a ten puvodni c tam ponechat tak, jak je. Kolega mi rika, ze se v zadani vyskytuje chyba, ma se dosazovat tedy jen za paramet "b"
↑ nubijska princess:
tak pak je tak, jak navrhujes, vlasne se shodneme
2/(x^2+4x+4) = 2/(x+2)^2
2 v citateli nema vliv - je to konstanta, ktera pujde pred integral.
↑ jelena:
No jo, studuju tvoreni vektorove grafiky v PostScriptu a porovnavam to trochu s Metapostem, do toho jeste namicham TeX, takze casto pracuju i celou noc, ale cas od casu sem kouknu. Vicemene cekam na nejaky zajimavy priklad, nejvice na takovy, kde jde o nekonecne rady. Zatim nic ...
Jinak take zdravim.
Stránky: 1