Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych prosím pomoci s tímto příkladem:
Po dobu 0,4 s bylo na cívce o indukčnosti 0,08 H stálé indukované napětí 0,3 V. Určete velikost změny proudu v cívce za uvedenou dobu.
Přemýšlel jsem nad tím dlouho, ale je to už x-tý příklad a jsem nějaký zaseklý:-) Pořád mám pocit, že by to mohlo být založené na Lenzově zákoně, ale prostě nevim...
Děkuji
↑ keplink: V jakém obvodu ? Jak jsou odpory zapojené ?
↑ keplink:
Celý příklad je na Ohmův zákon pro serioparalelní zapojení odporů . Tak by se asi měl jmenovat i tvůj dotaz a ne ho napsat pod indukované napětí , ale budiž , tak tedy :
Obvod s odpory si musíš postupně zjednodušit ... na obrázku vidíš jak .. postupuj podle červených čísel
Až budeš mít všechny kroky vypočítané , pak použiješ OZ na pro jednotlivé větve a případně pro jednotlivé odpory.
Nejdřív vypracuj to , co je na obrázku.
Hodně zdaru . Případně se ozvi :-)
↑ keplink:
Tady jsou vypočtené ... celkový odpor a celkový proud :
↑ keplink:
A tady jsou ty proudy , tam je to trochu kombinované , proudy se nám rozdělí v uzlu
a
na proudy
a 
pro výpočet dalších proudů musíme spočítat i jednotlivá napětí na odporech , které jsou zapojeny o série.
Ale myslím , že na té úrovni , jaké to asi řešíme , budou postačovat
proudy :
a
.
Zkouškou jsem zjistila že , když proudy sečtu dostaneme zase proud 
Platí :