Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 01. 2010 10:26

jannie
Reputace:   

umocňování matic

Ahoj, prosím někoho, kdo má matice v malíčku, aby mi prozradil, jak se umocňují matice.

Například mám nějakou čtvercovou matici řádu 2 a chtějí po mně, abych ji umocnila na 15. Přeci nebudu 15krát provádět násobení. Kde je nějaký ten fígl?:)

Děkuji moc

• (téma jako vyřešené označil(a) jannie)

#2 08. 01. 2010 10:37 — Editoval musixx (08. 01. 2010 10:43)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Re: umocňování matic

Jsme v sekci VŠ, tedy - matice tvoří okruh, takže "fígly" známé z zpočítání v okruzích/grupách jsou bezezbytku použitelné (třeba řád prvku, Eulerova věta, atd.). Ovšem ty se asi ptáš na matice s "normálními čísly", a tam toho moc není, pokud nejsou nějakého speciálního tvaru. Snad jen postupné umocňování: $A^{15}=A^3\cdot\left(\left(A^3\right)^2\right)^2$ (takže mi stačí pět násobení matic 2x2).

EDIT: Není třeba někde v té tvé matici 2x2 někde nula, nebo jedničky na hlavní diagonále, nebo opačná čísla na vedlejší diagonále nebo já nevím co, co by se dalo využít? Zkusilla sis matici jednou dvakrát vynásobit a podívala ses, jestli tam neobjevíš nějaké pravidlo? Abych byl konkrétnější, něco takového snadného se dá třeba najít pro matice typu $\left(\begin{matrix}a&b\nl0&1\end{matrix}\right)$, kde potom můžeš snadno psát jejích stou mocninu atd.

#3 08. 01. 2010 10:41

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

↑ jannie:
Není to náhodou úkol na programování? Žádný zázračný postup pro umocňování neznám, pokud ta matice není nějak speciální.

#4 08. 01. 2010 10:43

jannie
Reputace:   

↑ musixx:

Ok, díky. Doufala jsem, že to půjde nějak rychleji :)

#5 08. 01. 2010 10:45

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

↑ jannie: Jak ta matice vypadá?

#6 08. 01. 2010 10:53

jannie
Reputace:   

↑ musixx:
neměla jsem zadanou nějakou konkrétní matici. měla jsem spíše na mysli kdybych dostala nějakou matici třeba řádu 5 ( s velkýma číslama )a chtěli po mně její 30 mocninu nebo tak podobně.
Děkuji Vám za pomoc. Už jsem si uvědomila ty zjednodušení u řádu 2 (když jsou pěkný čisla :))

#7 08. 01. 2010 11:09

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Jen bych doplnil, že "rychloumocňování" matic na vysoké mocniny lze provést přes Jordanův kanonický tvar -- matice se zapíše ve rvaru $A=BMB^{-1}$, kde M je v JKT a pak $A^n=BM^nB^{-1}$.

Jinak matice řádu 2 umíme rychle invertovat, takže by mohla vést cesta i přes $A^{15}=A^{-1}(((A^2)^2)^2)^2)$.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí