Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, mám taková problém, jak mám dopočítat následující příklad, který jsem dopočítal až podsavaď:
To nad čím si lámu hlavu je jak zkrátit ty zlomky v čitateli a jmenovateli, když nevím kam limita jde.
↑ r2d2:
Tak pri limite ta premenna vzdy musi niekam 'ist' :) Tuto predpokladam, ze n ide do nekonecna, na zaklade nejakej (mozno internej) dohody... Podobne ako ked pri logaritme nenapiseme zaklad, tak sa mysli zaklad 10.
Ale este som sa s tym nestretol :)

1) Pokud by n (nebo jiná neznámá) nikam nešlo, tak by se nejednalo o limitu, ale jen o výraz.
2) Limita posloupnosti je definovaná nad N, takže n jde vždy do + nekonečna.
3) ↑ mikee: Ne vždy se logaritmem myslí dekadický. Na VŠ se např. výhradně myslí přirozený.
↑ halogan:
No ono to asi zavisi od skoly.. Ja som napriklad tiez na VS a u nas sa tiez pod log x mysli, ze ma zaklad 10. Prirodzeny zaklad oznacujeme ln x, ako na strednej skole :)
Ale pravda je, ze ked sa povie slovne spojenie "logaritmus x", tak sa tym vacsinou mysli "ln x".
tak děkuji mnohokrát:-)
v tom případě vím jak to řešit.
a omlouvám se, to založení dvakrát je,způsobeno opětovným odesláním požadavku.překliknul jsem se a dal odelsat místo náhled, pak se vrátil, "zpět" a opravil to a ono to je dvakrát, dám si na to pozor
ještě jednou díky