Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 02. 2008 13:23

Villy
Zelenáč
Reputace:   

slovni ulohy

Existuje nějaký obecný vzorec na řešení úloh typu: 5 firem si pronajalo 5 kanceláří, A nesousedí s C, B sídlí v 1. patře.......ve kterém patře sídlí E, s kým sousedí B....

Dík

#2 08. 02. 2008 15:25

wescoast
Místo: Most
Reputace:   
Web

Re: slovni ulohy

To víš, že neexistuje.

Oh my god, it's wescoast!
Cokoliv na prvou je cokoliv.

#3 08. 02. 2008 15:31

Villy
Zelenáč
Reputace:   

↑ wescoast:
Dík, fajn, tak jak se to ale řeší, graficky, tak že si to rozkreslím?

#4 08. 02. 2008 15:48

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Villy:  NSZ TSP - zitra, je to tak?

Ja neco napisi, doufam i nekdo z kolegu take - zkus semhodit nejaky konkretni priklad.

#5 08. 02. 2008 16:08

Villy
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
OK, dík, takže takto:
4 firmy A, B, C, D mají své kancly v třípatrové budově, v 1. a 2. patře je po třech místnostech a ve 3 patře místnosti dvě. A si pronajala 1, B a C po dvou a D 3 kanceláře. Ví se, že D nemá své 3 kancly v jenom patře. A není s D ani C v jednom patře, B má kancly v jednom patře. V kterých patrech může nít kanceláře A?

#6 08. 02. 2008 16:41

matzilla
Zelenáč
Reputace:   

tenhle typ uloh resim vetsinou uvahou, kdyz je to slozitejsi, nakreslim si tabulku, kam si doplnuju, kde jaka hodnota muze nebo naopak nemuze byt. zatim jsem touto metodou dosla vzdycky ke spravnemu vysledku.
tady bych si treba nakreslila 3 sloupecky, ktere mi predstavuji tri patra. v prvnich dvou sloupcich mam tri bunky (tri kancelare), v treti dve bunky. A ted bych si doplnovala, kde jaka firma muze nebo nemuze byt. kdyz si preberu zname udaje, vychazi mi, ze kancelare firmy A musi byt v prvnim nebo druhem patre spolecne s kancelaremi firmy B. pro nejake konkretni reseni mi tu chybi vic udaju.

#7 08. 02. 2008 16:47 — Editoval jelena (08. 02. 2008 16:50)

jelena
Jelena

Zkusime pouzit metodu vylucovaci - co je a neni mozne?
Tady je zrejme, ze A muze mu sdilet patro pouze s B nebo byt zcela samo na patre.
Byt zcela samo neni mozne, neni tolik mistnosti.
Na 3. patro taky ne, tam nestaci pocet mistnosti pro B (potrebuje 2 do jednoho patra)
A muzeme poslat na 1. nebo na 2. patro spolecne s B, ostatni se podeli o zbytek.
Souhlasis?

#8 08. 02. 2008 17:00

Villy
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji všem za rady (podle výsledků je A skutečně v 1. nebo 2. patře, takže jste dobří:), mně šlo hlavně o to, neexistuje-li nějaký exaktní návod/postup/vzorec na řešení takovýchto úloh. Čili jak vidno neexistuje, je třeba si to nakreslit a jaxi vylučovací metodou to řešit. Mám jich víc, takže mám večer co dělat :(
Ještě jednou dík a pěkný víkend!!!!!

#9 08. 02. 2008 17:16

jelena
Jelena

Je to trochu slozite vysvetlovat takto na dalku, zkusim pohledat nejy nazorny odkaz :-)

Je to tak, ze mame zadane mnoziny obvykle se striktne danym poctem prvku. Prvky kazde mnoziny znaci jednu konkretni vlastnost a prirazujeme k sobe prvky tak, aby byly splneny podminky zadani.  Pravidlo pro prirazeni obvykle je take jednoznacne

Dulezite je vedet, ze u techto typu je nutne odpovedet pouze na polozenou otazku, i kdyz se zda, ze ostatnich udaju neni dost.

Jak pise kolegyne matzilla - kreslime napriklad tabulky, kde do radku vyznacime jednu vlastnost a do sloupce druhou vlastnost, pokud se podari obsadit policko v tabulce, tak ostatni policka proskrtneme - timto omezujeme dalsi mozne odpovedi. Takovych tabulek muze byt i vice.

Druha moznost - kdyz potrebujeme usporadat podle velikosti - "treba byl pod nejvyssim stromem..." tak si nakreslime policka a umistujeme na pozice podle zadani. 

Dalsi moznost spojovat jednotlive cleny mnozin pomoci sipek nebo nejakych znaku, ktere pro tebe budou mit jasny smysl.

Pak je dobre si pripomenout zakladni pojmy z vyrokove logiky (treba logicke spojky ...)

Kolegove urcite odborne napomenou, ze tomu mam rikat zobrazeni mnozin, relace, grafy a podobne - cinim tak az na zaver prispevku :-)

Je to alespon trochu srozumitelne?

Nemas radej nejaky konkretni priklad?

#10 08. 02. 2008 21:31

Villy
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena: Dík za rozbor, zdá se, že je to docela složité, konkrétní příklad jsem uvedl již dříve výše.

#11 09. 02. 2008 01:33

jelena
Jelena

↑ Villy: 

neni to slozite (to jen ten zpusob vysvetleni neni nejvhodnejsi), urcite to zvladnes :-)

Mela jsem na mysli nejaky dalsi priklad, ktery resis. Hodne zdaru :-)

#12 12. 03. 2015 19:27

stepik523
Zelenáč
Škola: SŠSaŘ
Pozice: student
Reputace:   

Dobry den chtela bych poradit :
Vypoctete kolik m^3 pisku uveze nakladni auto o nosnosti 3t ,je-li prumerna hustota pisku 1400kg/m^3 .Vejde se toto mnozstvi pisku do bedny tvaru kvadru, ktery ma rozmery 1,75 m , 1,25 m a 0,8m?

#13 12. 03. 2015 19:31

stepik523
Zelenáč
Škola: SŠSaŘ
Pozice: student
Reputace:   

Dobry de chtela bych pomoc:
Vypoctete kolik m^2 plechu je zapotrebi ke zhotoveni nadrze, ktera ma tvar pravidelneho sestibokeho hranolu, jehoz podstavna hrana ma delku 3m a bocni hrana je dlouha 20m . Pocita se s odpadem 10%

#14 12. 03. 2015 19:33

gadgetka
Škola: Gymnázium Nové Město na Moravě (1985)
Pozice: maminka
Reputace:   462 

Ahoj, použiješ vzorec
$\rho = \frac mV\Rightarrow V=\frac{m}{\rho}$

Tím dostaneš objem písku, pak vypočítáš objem bedny $V=abc$ a hodnoty porovnáš.

Přečti si prosím pravidla. Co dotaz, to nové téma! ;)

Nejsem učitelka, proto matematiku neučím, ale přímo ji řeším...

Zápatí