Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer, tak nevim jestli už jsem tak unavenej, nebo jestli je ten příklad tak blbej... Potřebuju vypočítat vlastní vektory matice
vlastní čísla mi vyšly
A teď nemůžu vypočítat rovnice pro ty odmocniny
třeba takováhle. Můžete mi prosím poradit jak na to? Vůbec nejsem schopnej přijít na to jak se to odecte..
Jediný co bych jako viděl by byl nulovej vektor. Ale tak to může být řešením homogení suostavy vždy... Tak nevím... jestli něco zásadního přehlížím?
↑ ondrej.hav:
Tak ti zase vynadám za značení. Matice soustavy reprezentuje celou soustavu, ne její řešení. Pokud má soustava pravou stranu, píše se tato přímo do matice. Rovnost co jsi napsal ty je nesmysl - už z principu se matice 4x4 nemůže rovnat sloupcovému vektoru ("matici" 4x1).
K dotazu - matice soustavy je myslím správně, ale není doupravená. Proč? V Gaussově eliminaci přece můžeme dál pokračovat, není potřeba se snažit něco v tom "vidět". Když se v posledním řádku zbavíš té -1čky (přičtením vhodného násobku předchozího řádku, nebo naopak), tak to určitě snadno dotáhneš do konce.
Prakticky to samé řešil kolega tady.
↑ LukasM:Jakej je ten vhodnej násobek... když tam něco přičtu tak se mi tam dostane ta odmocnina ne?? Mohl by jsi mi, prosím, ukazat jak tu matici dostanu do stupnovityho tvaru? Me tam proste vadi ty odmocniny...
↑ ondrej.hav:
No, tak si zkus vynásobit poslední řádek číslem
, pak už to v tom doufám uvidíš.
Obecně jde na horní stupňovitý tvar převést každou nenulovou matici. Vždy se dá toho vedoucího prvku zbavit tak, že ten daný řádek vynásobíš vedoucím prvkem předchozího, a předchozí vedoucím prvkem toho daného - pak budou mít oba stejné vedoucí prvky, a stačí tedy jeden od druhého odečíst a je tam nula. Tady je to jednoduché, jeden z těch prvků je dokonce -1čka, takže vlastně násobíš jen jeden řádek a sčítáš. Snad je jasné co chci říct.
↑ LukasM: :-D To je to co jsem potřeboval slyšet. 1. že to vždycky jde a 2. že to vynásobím tím číslem.... je to jasny díky...
Takže ještě se pro jistotu zeptám...
Pokud tady vynásobím 2. a 4. řádek
tak dostanu
tady si tu poslední neznamou (d) urcim jako parametr... ? taze d=u potom
a
a
atd...? Zdá se mi to pořád hodně složitý na to, že bych ho měl spočítat za 10 minut... není tam ještě nějakej zjednodušující krok?
↑ ondrej.hav:
Aha, trochu jsem to pohnojil. Ve tvém úplně prvním příspěvku jsem přehlédl, že jsi se nezbavil ani té -1čky ve druhém řádku, takže můj návod byl na odstranění až té -1čky v posledním řádku. Snad tě to někde moc nezmátlo, i když shodou okolností tam jsou v obou případech stejná čísla. Omlouvám se.
K dotazu. Že si určíš parametr.. no tak si ho urči. Když napíšeš d=u, tak jsi nic neurčil, jen jsi přejmenoval neznámou. Zvol nějaká konkrétní dvě čísla, která splní tu poslední rovnici - a vol je nějak šikovně, aby tam bylo co nejmíň počítání. Tady se třeba nabízí zvolit za d=1+sqrt(2). Zvládneš zbytek?
Edit: Jo, a to zahazování nulových řádků je podle mně dost ošklivý zvyk, jak už jsem ti někde psal.
↑ LukasM: Tak já jsem si právě chtěl určit jako obecný řešení. Tzn. to u je parametr a jeho hodnotu bych zvolil až na konci a dosadil do toho vyjádření. Ale asi to pak bude jednodušší, když to určím rovnou. Jinak zahazovat ty nulový řádky nás učili ve škole... Mě se to zdálo logické, když tam jsou 2 shodné rovnice a tu jednu vypustím, tak se řešení nezmění... Takže jsem se to naučil takhle. Je nějaký důvod proč je nezahazovat?
↑ ondrej.hav:
Parametr dosadit na konci klidně můžeš, ale holt to bude za cenu těžšího vyjadřování. Když zvolíš konkrétní čísla, můžeš je zvolit šikovně a vlastní vektor ti z toho vyleze rychleji.
K zahazování řádků. Řešení se samozřejmě nezmění. Důvod proč jsem říkal že je to zvláštní je zkrátka to, že jsem to nikdy neviděl nikoho dělat. Pokud chceš, zahazuj je, tady to snad nevadí - ale aspoň si pamatuj že tam byly.
Stránky: 1