Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ vektorka:
Ahoj. Spíš doporučuju přečíst si ji ve skriptech a případně se zeptat co na tom není jasné. Od toho ta skripta nakonec jsou.
Mějme 2 seznamy vektorů téhož prostoru W :
A = (a_1, a_2, ..., a_n) , B = (b_1, b_2, ..., b_k) ,
z nichž každý je lineárně nezávislý (speciálně to znamená, že každý prvek seznamu A se v něm vyskytuje nejvýše jedenkrát,
obdobně o seznamu B) a předpokládáme, že dále platí
(1) k < n ,
(2) W je lineárním obalem seznamu A (neboli A je seznamem generátorů prostoru W).
St. věta říká, že za těchto předpokladů lze v seznamu A nalézt n - k (tj. n minus k) navzájem různých vektorů takových,
že když jimi rozšíříme seznam B, vznikne seznam C, který bude lineárně nezávislý a zároveň prostor W bude jeho lineárním obalem.
Příklad ve W = R^3 :
a_1 := (1, 0, 0) , a_2 := (0, 1, 0), a_3 := (0, 0, 1) ,
b_1 := (1, 1, 0) , b_2 := (1, -2, 0) .
Pokud bychom k B := (b_1, b_2) přidali a_1 nebo a_2 , tak by to nefungovalo, žádný ze seznamů (b_1, b_2, a_1), (b_1, b_2, a_2)
vlastost seznamu C ze St. věty nemá (prvý i druhý je lin. závislý a žádný z nich negeneruje W).
Ale když k B přidáme a_3, tak to funguje, seznam C = (b_1, b_2, a_3) je lineárně nezávslým seznamem generátorů prostoru W .
↑ Rumburak:
Množina A není lineárně nezávislá, pouze generuje prostor=množina generátorů vs. množina bází
↑ Asinkan:
Předpokládám, že znáš jinou formulaci té věty, stejně jako já (jeden soubor generátorů, jeden LN soubor,.. - a věta říká, že z množiny generátorů lze vektory vyhazovat tak, že cosi platí). Rumburak předpokládá něco jiného než my, ale také něco jiného tvrdí.. Ve výsledku je to řekl bych stejné.
↑ LukasM:
Ano, vlastně ano. Množina Bází je i množinou Generátorů, pouze je nezávislá.
Ale šlo tedy napsat silnější tvrzení, že množina A je seznam bází a ne jen generátorů.
↑ Asinkan:, ↑ LukasM:
Máte pravdu, pánové, nešlo mi anitak o to citovat zmíněnou větu v té obecné versi, kde se u seznamu A lin. nezávislost nepředpokládá,
spíše mi šlo o to vystihnout podstatu, a zde mi připadalo názornější vzít onen speciální případ.