Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Umím spočítat běžné procentní úlohy, teď jsem narazil ale na jednu se kterou nějak nemůžu hnout. Cítím, že to je jednoduché, ale nějak mi ten poslední krůček chybí...:))
Jaká byla nákupní cena auta, když po 10 letech má hodnotu 50 000 a každý rok ztrácelo 10 % své hodnoty.
Dík.
↑ wescoast:
Dík, tak tomu taky rozumím, myslím si ale, jsem si skoro jist, ze na to musi být nějaký obecný vzorec (jako je na výpočet "normální" procentové části č=p/z*100), protože když těch let bude 100 tak si vypíšeš tužku...:)
↑ wescoast:to nie je pravda pred rokom nemal 55000,lebo by sa odpísalo 5500 čo je 49500 a nie 50000 odzadu treba postupova?, ale tak,že teraz má 90 % z minulého roku minulý rok 90 % z predmnulého atď
keď si označíme
potom trojčlenkou máme:
keď to použijeme znova tak máme
keď tento algoritmus budeme používa? opakovane tak zistíme,že po (b-k) odpisoch je hodnota
my potrebujeme zisti? hodnotu po 0 odpisoch ľahko nahliadneme,že k sa musí rovna? b pôvodná hodnota je teda 
↑ halogan:
Jasně, Plisnovo řešení je jednodušší, ale Jarrovo je taky správné, by? trošku komplikovanější. Tvoje je ovšem úplně nejjasnější a vysvětlení nejlogičtější!!! Dík.