Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím vás,
vůbec nejsem nadšenej ze zadání příkladu. Vůbec nevím co s tím... Budu rád, když mi sem napíšete postup.
Je dáno lineární zobrazení A: R^3 -> R^3 vztahem A(x1; x2; x3) = (x2; x1; x1 + x2 + x3). Určete matici tohoto zobrazení vzhledem ke standartní bázi prostoru R^3, vlastní čísla a charakteristické vektory tohoto zobrazení. Dále určete obraz vektoru v = (-1; 2; 1).
Děkuji všem za mocné nápady a výpočty...
↑ RePRO:
ahoj,
na linearni algebru bych Ti doporucil tyhle skripta http://www.google.cz/#hl=cs&source= … c8d7007dcb (od Petra Olsaka).....Lineatnimu zobrazeni je tam venovana cela kapitola(urcite tam najdes i priklad na vypocet matice lin. zobrazeni......)
↑ gixerrr: No, ale toho tam je mraky... Já ty skripta znám. ;)
Myslel jsem, že mi zde někdo poradí, jak vidím, tak nikoliv. ;-(

↑ JOnas:Jo, standardní báze=kanonická báze. Matice zobrazení je po sloupcích tvořena obrazy bázových vektorů. Vektor (1,0,0) se zobrazí na A(1,0,0)=(0, 1, 1). Podobně určíš další dva sloupce i obraz vektoru (-1, 2, 1). Pokud jde o vlastní čísla, použij funkci "hledat" zde na fóru -- najdeš víc příkladů a míň teorie naž ve zmíněných skriptech.