Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojky ľudia trochu som sa doma nudil a tak som sa smolil v Eratosthenovom site :) a tak som si všimol zvláštnu vec: "Čísla v tvare: sú prvočísla. Odchytí to všetky čísla v takomto tvare okrem 11-tky. Čo vy na to?
Promiň, asi jsem blbej, ale co znamená ten vzoreček?
Když tam doplním za x prvočíslo, tak nevidím žádný rozdíl, od toho, když zadám složené číslo.
Pro je jenom jeden výsledek.
Když hodím do WolframAlphy tvůj vzorec, tak tam nevykoukám nic, co by mohlo mít něco společného s prvočísly. Tak nevím.
↑ Peppy:
Zdravím,
tvrdíš že všechna prvočísla (kromě 11) tvaru se dají napsat jako
je to tak?
Tedy jinak řečeno neexistuje takové prvočíslo p, že . To je pravda.
K důkazu nám stačí znalost vzorce, nebo můžeme dokázat dělitelnost 11 podle kritéria dělitelnosti 11.
viz např. dělitelnost - ke konci jsou vypsány podmínky dělitelnosti do 20 (je tam i vysvětleno jak se takové podmínky zjistí).
↑ Batrachus: To je sarkasmus? Nebo mi něco uniká?
↑ Batrachus:
Tak asi nerozumím, funkce definovaná jen pro prvočísla určitě nebude definovaná pro jiné, než přirozené číslo.
↑ FailED:
Ne, měl jsem na mysli tohle:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=Pl … rime%29%29
Každý bod se nachází nad přirozeným číslem.
↑ Batrachus:
To protože ty si tam tiskneš graf kde umocňuješ 1,1 na dvojnásobek x-tého prvočísla. Pořadová čísla prvočísel jsou přirozená čísla. Proto je ta funkce definovaná jen pro N.
↑ Peppy:
Myslím si, že Tvá hypotéza je chybná. není prvočíslo, pokud např.
,
. Pak lze totiž toto číslo rozložit v součin:
Stačí využít vzorce .
Pak tedy např.
apod. Podobně lze dokázat, že ani v případě, kdy ,
, atd. (obecně
,
), není
prvočíslo.
Stránky: 1