Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, můžete mi vysvětlit co má pred čím přednost pri řešení úkolů na absolutní hodnotu.
např. rovná závorka 13-2*4-2 na druhou konec rovné závorky mínus rovná závorka kulatá závorka - 4 konec kulaté závorky - kulatá závorka -10 konec kulaté závorky rovná závorka +15 : rovná závorka -3 konec rovné závorky =
dekuji, nejdou mi tady psát závorky,se omlouvam
dalsí příklad
rovná závorka -5 na nultou - kulatá záv. 7-12 konec kulaté záv. to celé na 2 - rovná záv. 3 a dve tretiny : jedenáct devítin konec rovné závorky + rovná záv. -0,2 konec rovné záv. * rovná záv. -0,3 konec rovné záv. * 0,1=
melo by vyjít 23,006 a u toho 1 prikladu by melo vyjít 0.
dekuji moc
↑ Tychi: ano presne melo by vyjít 0
↑ Martinnka1:Začneš tím, že se na příklad koukneš.
V první absolutní hodnotě je jen rozdíl, takže ho vypočítáš a zatím klidně necháš v absolutní hodnotě.
Ve druhé jsou jakési závorky, zase vypočítáš co vyjde uvnitř abs. hodnoty a necháš to v ní.
Poslední kousek můžeš zatím nechat tak jak je.
Pak se zbavíš absolutních hodnot. Nakonec to už jen posčítáš, resp. vydělíš nebo odečteš. Prostě dopočítáš obyč čísla..
↑ Tychi: dekuji a muzete mi to ukazat na tech prikladech?
↑ Tychi: ja nevim jak se nakonec zbavit absol.hodnot?
↑ Tychi: dekuji me proste vyslo 4, muzete mi ten priklad vypociata,snad se pak chytnu
↑ Tychi: dekuji moc jste zlaticko,poprosim jeste o postup prikladu
-0,36 : ||-0,9|| - || 6 lomeno 25|| : ||0,3||-||- 4 lomeno 15 : 0,2 - 2,8 : (-7) melo by vyjit -32 lomeno 15
↑ Martinnka1: muzu vas poprosit o vypocet toho prikladu,ja se nemohu dobrat vysledku.Dekuji
Použila jsem výsledek od Tychi, děkuji :-) (záverečná absolutní hodnota) a pokud jsem dobře luštila, tak:
A dokonce mi to snad i vyjde - vy jste museli hodně zlobit, že vám zadali něco takového.
prosím o výpočet příkladu: |-3.9+1.5| díky moc
prosím o vysvětlení,proč se to má odečíst.děkuji
↑ dominator97:vůbec nechápu,proč se to má odečítat,když mínusová absol.hodnota je pak plus ne?