Stránky: 1 2
dělá se to proto, aby v prvním sloupci všude kromě prvního řádku byla nula. V dalším kroku se pak nulují čísla ve druhém sloupci od třetího řádku dál,atd.
Takto se dosáhne trojúhelníkového tvaru. Pak se postupuje obdobně odspodu a od posledního sloupce, aby se zase vynulovala čísla nad diagonálou a vznikla tak matice diagonální. Pak se ještě každý řáek vydělí číslem, které na diagonále má, aby na diagonále zbyly jen ty jedničky. V posledním sloupci je pak řešení soustavy.
↑ Tychi: a to 1,2 je v poriadku ked je v matici -1,2?
↑ Tychi: vsak jasne, ze by som nulu nedostala....takze ked budem mat takyto daky priklad, dam si to tak, aby vysla nula...teda myslim znamienko...
↑↑ gladiator01:nemohla by si sem dať prosím ťa, ak to ešte máš v kompe aj dalšie výpočty? aby som si to mohla skontrolovať - teda tie moje, ak nie, nevadí...

↑ tina.olbreitova:
Je to zaokrouhlované tak to ber s rezervou.
↑ gladiator01: neviem, či počítam zle, ale ked začnem rátať z tej matice, ktorá ti vyšla podla toho tvojho postupu mi to vobec nevychadza
4,3 0 -2,9 1,4 1,5
0 -5,3 -0,8093 -8,8093 2,7186
0 2,2 5,7511 1,0511 -2,2023
0 7,5 -5,8 1,4 -0,9
keď začnem podľa tvojho postupu - rozoberem druhé číslo v druhom stlpci - teda druhý riadok vynásobím 4,3 a pripočítam k prvému, ktorý vynásobím 1,2 - dostanem (4,3*-5,3 + 0*1,2)dostanem -22,79/4,3 dostanem -5,3 a ty tam máš 1
keď pokračujem dalej a idem k číslu -0,8093 dostanem (4,3*-0,8093+-2,9*1,2)dostanem -6,95999/4,3 dostanem 1,6186 a ty máš 0,1527
poradte kde robím chybu - lebo iste niekde robím chybu...

↑ tina.olbreitova:
Já jsem vždy ten řádek, který používám k dalšímu výpočtu, vydělila abych jako první nenulové číslo bylo 1, kvůli snadnějšímu následujícímu výpočtu, takže když říkaš že ti vyšlo -5.3, tak celý řádek vyděl -5.3 a uvidíš, že to máš dobře.
Promiň že jsem tě zmátla.
↑ gladiator01: a potom to dalšie mám čím vydeliť, aby mi to vyšlo ako tebe 0,1527...
ja som už fakt zmätená z toho...

0,1527 je zaokrouhlené, celý řádek vydělíš -5.3 vyjde ti 0,152698113 po devítce se zaokrouhluje nahoru tak proto 7 místo 6
Říkala jsem ať na to moc nehledíš, že jsem hodně zaokrouhlovala, stačí když budeš mít stejná první tři čísla.
Zřejmě jsi to už pochopila, tak se nezdržuj porovnáváním a dopočítej to.
↑ gladiator01:tomu chápem, nie som zas tak hlúpučká..ja som myslela to, že ked to zase rátam podľa tvojho postupu tak mi to vyšlo inak ako tebe, to akože to vydelím celý riadok tým prvým číslom a už to nerátam a v dalšom riadku tak isto????
↑ tina.olbreitova:ja viem, ale chcem to robiť podla teba, lebo nie som až taký matematik a veľmi mi na tom záleží aby som to dobre vypočítala...
takže v druhom kroku druhý prvok vydelím sebou aby som dostala jednotku a ostatné tiež, potom už len ostatné riadky prepíšem a idem dalej rátať....
a s tou gaussovou mi nevieš pomôcť?
zastavila som sa pritom ako som z 2,2 a 7,5 urobila 0??? a z 5,75 5,415160 atd....

↑ tina.olbreitova:
4,3 0 -2,9 1,4 1,5
0 -5,3 -0,8093 -8,8093 2,7186
0 7,5 -5,8 1,4 -0,9
kdybych počítala dál s tvé matice tak bych musela třetí řádek násobit -5.3 a druhý 2.2, když si celý řádek vydělím prvním číslem tj. -5.3
4,3 0 -2,9 1,4 1,5
0 1 0,1527 1.6621 -0.5129
0 7,5 -5,8 1,4 -0,9
tak mi odpadně násobení třetího řádku číslem -5.3 a mám to jednoduší - jen násobíš duhý 2.2 a přičteš ke třetímu a u toho poslední řádku stejně , druhý násobíš -7.5 a přičteš k poslednímu.
Já to mam srocené do míň kroků, ale ty si to můžeš rozepsat jen ti to zabere víc místa.
↑ gladiator01:tak teraz som už úplne mimo...keď budem počítať tým postupom ktorý si mi napísala na začiatku teda že druhý riadok vynásobím 4,3 a pripočítam k prvému, ktorý vynásobím 1,2 atď
dopracujem sa nakoniec aj ked po zdhavom výpočte k správnemu výsledku?
tie čísla sa nemenia, ktorými násobím teda 4,3 1,2, -4,3 2,3

tina.olbreitova napsal(a):
↑ gladiator01:tak teraz som už úplne mimo...keď budem počítať tým postupom ktorý si mi napísala na začiatku teda že druhý riadok vynásobím 4,3 a pripočítam k prvému, ktorý vynásobím 1,2 atď
dopracujem sa nakoniec aj ked po zdhavom výpočte k správnemu výsledku?
Samozřejmě.
Nebylo by lepší aby jsi si vzala lehčí matici a na ní se metodu naučila a potom se k tého vrátila?
↑ gladiator01:ja sa to radšej naučím na takejto zložitej...a tie čísla teda zostávajú rovnaké??? ktorými násobím od začiatku až do konca....?

Jsou stejné vždy pro ten upravovaný řádek, jsou taková aby jsi jako první číslo získala nulu.
Pro další řádek zase vymyslíš jiná, aby jsi jako první číslo dostala nulu.

Třeba ti pomůže toto nebo toto
Zapomeň radši na ten poslední obrázek a postupuj tak jak jsi dělala první krok, ten máš přece dobře.
Vidím že jsem ti úplně zamotala hlavu. Promiň já neumim vysvětlovat. :)
↑ gladiator01:zatial dakujem..keby čosi sa ešte ozvem...
Tino, neberou se pořád ta čísla 4.3, 1.2. Berou se taková, aby se to vynulovalo. Tady vždy ta, co jsou pod sebou.
V prvním kroku je to první číslo prvního řádku a první číslo druhého řádku, pro úpravu druhého řádku. Pro úpravu třetího řádku je to první číslo prvního řádku a první číslo třetího řádku. Atd v prvním kroku..
Ve druhém kroku je to druhé číslo druhého řádku a druhé číslo třetího řádku pro úpravu třetího řádku. Pro úpravu čtvrtého řádku se bere druhé číslo druhého řádku a druhé číslo čtvrtého řádku.
Uf snad jsem se do toho nezamotala.
I když opravdu je lepší se kouknout někam, kde to vysvětlují na malých maticích s malými čísly.
Stránky: 1 2