Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mohl by mi někdo vyřešit tuto slovní úlohy. Děkuji mnohokrát
↑ RonFreedom:
Ja si myslim, ze to len jednoducho vynasobis: 0,95 . 0,85 . 0,75 . 0,65 = 0,39; cize takych dni bolo 39%.
Inak dost skarede pocasie, nechcel by som tam byvat... :))
↑ mikee:
To si nemyslím - tak by to bylo v případě, kdyby v měsíci bylo 95% dní chladno a z těchto dní 85% pršelo atd.
Osobně si myslím, že je zadání neúplné.
↑ RonFreedom:↑ Olin:mám len taký blbý nápad neskúšal som nešlo by to cez vienove diagramy?
↑ Olin:
Ciastocne s tebou Olin suhlasim, ze to zadanie je zavadzajuce, pretoze keby som povedal, ze takych dni je 65%, tak len cisto podla zadania mi nikto nemoze dokazat, ze nemam pravdu.
Ale myslim, ze v tej ulohe chcu v podstate vediet, ze aka je pravdepodobnost, ze dany den bolo chladno, oblacno, bezvetrie a zaroven prsat. Pravdepodobnost, ze bude chladno je 0,95; podobne je to pre tie ostatne typy pocasia. No a vyslednu pravdepodobnost vypocitame pravidlom sucinu.
Ale mas pravdu, ze to zadanie je nekorektne a aj ze ja som to nespravne napisal, pretoze tvrdenie ze "takych dni bolo 39%" nemusi byt vobec pravdive :)
↑ jarrro:
Napadlo mě totéž, ovšem pro 4 množiny má Vennův diagram pro 4 množiny má celkem 15 oblastí, tedy pro jednoznačné stanovení potřebujeme 15 rovnic. Máme pouze 5 (ty 4 ze zadání a že součet všeho je 100)
Abych ilustroval nejednoznačnost, uvedu dvě z mnoha řešení:
1. 65% - počasí bylo takové, že když už bylo bezvětří, tak bylo i zamračeno, a když už bylo zamračeno, tak i pršelo, a nakonec když bylo zamračeno, tak bylo chladno.
2. 60% - vždycky bylo nějak hnusně, a to buď bylo pouze bezvětří (5% případů), nebo bylo všechno (60%), nebo bylo zamračeno, pršelo a chladno (15%), nebo jen pršelo a bylo chladno (10%), nebo pouze bylo chladno (10%).
Označme
, i od 1 do n poměrné vyjádření, kdy daný i-tý jev nastal. V našem případě je a1=0.95, a2=0.85, a3=0.75, a3=0.65.
Horní odhad řešení úlohy je
dní (to je zřejmé).
Naopak dolní odhad je
. To odpovídá rozvržení dnů, kdy dojde k tomu, že se dny kdy NEbylo chladno, NEpršelo, NEbylo zamračeno a NEbylo bezvětří nepřekrývají. Ne vždy to však lze pro obecná
splnit (proto ten max(0, ...)).
Pokud by však uvedené jevy byly nezávislé, pak bude opravdu výsledkem
. Možná bychom tady mohli spekulovat, že u konkrétní realizace nezávislých jevů nemusí uvedený vzorec platit, ale to nechám na další pravděpodobnostně-statistickou debatu.