Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Oznacme sucasny vek prvej x, sucasny vek druhej y.
Ked mala prva y, tak druha mala x/2 rokov.
Ked bude mat druha x rokov, tak spolu budu mat 63 rokov, cize prva bude mat potom 63-x rokov.
No a teraz mozme napriklad vyuzit, ze rozdiel veku tych kamaratok sa casom nemeni. Teda dostavame napriklad takuto sustavu rovnic:
x - y = y - x/2
x - y = 63 - x - x
Myslim, ze dopocitat ju uz bez problemov zvladnes :)
x1 .. věk ženy 1 (nyní)
x2 .. věk ženy 2 (nyní)
a .. rozdíl věků obou žen -> x1 - x2 = a
---
-takže si to rozebereme:
"Mě je právě 2*tolik let, kolik bylo tobě, když mě bylo tolik let, kolik je tobě nyní."
-rozložme si to na části:
"Mě je právě 2* tolik let..." -> můžeme tedy prohlásit, že (1/2)*x1 = tomu, co vyjde z další části věty
"...kolik bylo tobě.." -> musíme od x2 něco odečíst - co odečíst, to zjistíme z další části věty
"...když mě bylo tolik let, kolik je tobě nyní." -> tedy když 1. byla o rozdíl jejich věků mladší -> takže to bylo o rozdíl věků v minulosti -> od x2 musíme odešíst a
-> když to dáme dohromady, zíkáváme: x1 * 1/2 = x2 - a
nyní další věta:
"Jakmile ti bude tolik let, kolik je nyní mě, bude nám dohromady 63 let."
.opět to rozkouskujeme:
"Jakmile ti bude tolik let.." -> bude 2. ženě -> k x2 musíme něco přičíst; co, to zjistíme v další části věty
"..kolik je ní mě.." -> tedy jakmile se věk ženy navýší o onen rozdílů věků -> k x2 přičteme "a"
"..bude nám dohromady.." -> nesmíme zapomenout, že i první bude starší -> (x1 + a) + (x2 + a)
".. bude nám dohromady 63 let." -> tedy bude to rovno 63
-> dohromady tedy:
(x1+a) + (x2+a) = 63
---
je zřejmé, že máme 2 rovnice o 3 neznámých (x1, x2, a). Máme ale ještě třetí rovnici (hned na začátku) -> rozdíl věků žen -> x1 - x2 = a
-> máme tedy 3 rovnice (lineární) o třech neznámých, tedy:
x1 - x2 = a
x1 * 1/2 = x2 - a
x1 + a + x2 + a = 63
--------------------
jaký je výsledek?
edit: tak jsem to nestihl jako první xD .. ale snad to alespoň trochu pomůže..

kllik napsal(a):
↑ Doxxik:
Sry ja to chtel jenom pro hontrolu.
V takovém případě je lepší napsat "mně věky vyšly X a Y, kolik vám?". Pokud se ptáš na výsledek, opravdu to naznačuje, že porušuješ pravidlo 4. A když jsme u těch pravidel, máme teď nově osmičku.
Konec výchovné poznámky.