Stránky: 1
možno primitívna otázka ale:
potrebujem postup ako vypočítam počet delení intervalu:
mám: (1-0)^3 / 12 n^2 a to celé * 2 a n má výjsť po zaokrúhlení 58
mne to žiadnym spôsobom nevychádza neviem či je tam dáky "záhadný" postup delenia
↑ Kondr: dvojka ale bez toho n teda nie 2 krat n, ale len krát 2
↑ tina.olbreitova:
Zdravím, napravo (nebo ani přesně nevím kde?) má byt něco spojeno s přesností nebo s chybou výpočtu - je to tak? Zkus prosím napsat celý problém, který řešiš. Děkuji.
↑ jelena:treba mi to pri lichobežníkovej a obldžnikovej metode....aby som mohla rozdeliť interval na časti s určitým konštantným krokom. Je to spojené s tou chybou výpočtu Rn

↑ tina.olbreitova: A jakou funkci integrujeme?
↑ Kondr:to podľa mňa nie je dôležité či mám proste príklad, na základe jeho postupu sa dopracujem k tomu, že treba deliť interval na časti a potrebujem vedieť ako z tých čísiel dostanem ten výsledok...neviem, či je to podstatné ale s presnosťou na 5 desatinných miest
tina.olbreitova napsal(a):
neviem, či je to podstatné ale s presnosťou na 5 desatinných miest
to je pravě podstatně, na to se ptám ohledně chyby výpočtu. Už v pořádku?
↑ jelena:ja by som to potrebovala ukázať - teda postup na tomto konktrétnom, lebo ja som z tých teoretických dristov ohľadom toho mimo...
↑ tina.olbreitova:
nejsem tak úplně zastance pouhých vzorů bez teoretických (byt polopaticky řečených) dr...
máme vzorec pro chybu - kopírováno z odkazu na Wikipedii:
Požaduji, že přesnost má být na "5 desatinných miest".
Tady jsem rozvijela lidovou tvořivost o chybach výpočtů. Ovšem vždy váhám, zda dobře rozumím pojmům "5. desetinné místo" "platná číslo na pozici" - doufám, že je to tak: bude platné, pokud chyba výpočtu bude :

Pokud mám nějaký zmatek v pojmech "5. desetinné místo" a "platná číslice", věřím, že se mi dostane náležitého poučení od kolegů. Děkuji.
↑ jelena:velmi pekne dakujem, ale počítam a počítam, ale dáko mi to nevychádza tých 58, ale 25,819
↑ tina.olbreitova:
stroj to vypočetl takto - souhlasí?
↑ jelena: súhlasí ďakujem....som sa pomýlila vo výpočte
↑ jelena:ešte otázočka....
mám to isté zadanie lenže (7-3)^3/12n^2 * 1,008
môžeš mi ešte prosím to vyrátať, lebo to má výjsť zaokrúhlene 30 a mne to vyšlo 327.
presnosť tiež na 5 desatinných miest
↑ tina.olbreitova:
také mi vychází 327, ale napíš, prosím zadání funkce, kterou integruješ, a interval, na kterém integrujš. Děkuji.
↑ jelena: interval 7,3
x/x^2 - 4

↑ tina.olbreitova:
Závorky - tohle je není jednoznačné - x/(x^2 - 4) nebo (x/x^2) - 4
↑ gladiator01:
Zdravím,
zrovna dnes jsme s kolegou Wottonem měli rozpravu... Polovinu příspěvků tématu se musí zjišťovat zadání, formulace problému, závorky. Kolegyňka snad promine můj lament, děkuji.
↑ tina.olbreitova:
- buď mají ve výsledku překlep a použili misto max z hodnot derivací minimální hodnotu. Nebo chyba výpočtu není na 5. desetinné místo, ale na 3. Jinak jsem k požadovanému výsledku nedošla.
Ostatní zadání vychází? Děkuji.
x/(x^2 - 4)
práveže použili max - teda 1,008, minimum vyšlo 0,00937
a presnosť je na 5 desatinných miest, tak teda neviem kde je chyba, ale musí to byť dobre, pretože profák to prijal....
ostatné zadania nemám, iba tieto dve....
↑ tina.olbreitova:
asi už nic nevymyslím, pokud používám všechno dle zadání, tak mám ve výsledku 327.
Stránky: 1