Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Chtěl bych se ještě poptat na řešení příkladu z mé zápočtové písemky:
Řekneme, že graf je kritický, pokud je jeho barevnost rovna k a po odebrání libovolného vrcholu či libovolné hrany klesne jeho barevnost o jedna.
a) Popište všechny 3-kritikcké grafy.
b) Ukažte, že k-kritický graf je souvislý.
c) Ukažte, že k-kritický graf neobsahuje artikulaci, tj. vrchol jehož odebráním se graf stane nesouvislým.
a) Jsoou to liché kružnice
b) Pokud by byl nesovyslý, tak odebráním vrcholu nebo hrany v jedné komponentě neovlivníme druhou komponentu. Takže ta druhá musela mít barevnost k-1 (nebo mín) už před odebráním. To ale znamená, že pokud bysme oderali vrchol v druhé komponentě, tak barevnost té první zůstává k.
c) Pokud by graf obsahoval artikulaci, tak po jejím odebrání je alespoň jenda ze zbývajících komponent grafu barevnosti k-1. Tako komponenta spolu s artikulací tvorí graf barevnosti k. To znamená, že pokud odeberem vrchol z nekteré z jiných částí grafu, tak barevnost stále zůstane k.
EDIT: překlepy
↑ Wotton:
a) Jsou, ale chtel bych alespon naznak vysvetleni proc.
c) Proc by tohle mela byt pravda? Vzdyt kdyz si necham jen tu jednu cast G\v a
pridam zpet v, tak to odpovida presne tomu, jako bych odebral vsechny vrcholy (a
tim i hrany) patrici do druhe (a potazmo i vsech dalsich) komponenty souvislosti
G\v. Tim padem, protoze jde o
-kriticky graf, barevnost tohoto grafu je
.
> To znamená, že pokud odeberem vrchol z nekteré z jiných částí grafu, tak
> barevnost stále zůstane *k*.
A proto tenhle argument nezabira :-). Zkus to trochu jinak prosim:)

a) před odebráním dané hrany musel graf obsahovat kružnici liché délky, po odebrání ne, každá hrana původního grafu byla součástí kružnice liché délky. Kdyby v původním grafu byly dvě kružnice liché délky, odebráním hrany, která je v první a není ve druhé, se lichých kružnic nezbavíme.
↑ PeterSheldon:
a) už ti vysvětlil ↑ Kondr:.
c) Zabírá. To so jsem ukázal (a ty taky), je že pokud odeberem všechny (nebo jen jeden) vrchol ze zbývajících komponent, tak brevnost grafu stále zůstane k. Což je spor s tím, že je k-kritický.
I k dyž teď mi napadlo, že tam můžou být i komponenty barevosti k-1 takové, že po vrácení artikulace mají barevnost stále k-1. To ale důkaz neovlivní, protože alespoň jedna požadovaných vlastností tam být musí.
↑ Wotton:
> ještě mám dodatek k tomu c)
> Podle mě ten důkaz zabírá.
Podle me nezabira, resp. je tam zasadni detail, o kterem si myslim, ze je
potreba zduvodnit.
> To so jsem ukázal (a ty taky), je že pokud odeberem všechny (nebo jen jeden)
> vrchol ze zbývajících komponent, tak brevnost grafu stále zůstane *k*. Což je
> spor s tím, že je *k*-kritický.
To by bylo, jenze proc tam takova komponenta je?!
> I k dyž teď mi napadlo, že tam můžou být i komponenty barevosti
> *k-1*takové, že po vrácení artikulace mají barevnost stále
> *k-1*. To ale důkaz neovlivní, protože alespoň jedna požadovaných vlastností
> tam být musí :-)
Proc musi? Tem komponentam G\v se zpravidla rika bloky (2-souvislosti), tak
abych furt nepsal komponenta G\v, budu tomu rikat jednoduse bloky (do bloku se
zapocitava i samotny vrchol v). A ja se ptam na nasledujici: proc se nemuze
stat, ze vsechny bloky maji barevnost k-1 (to musi mit, kdyz je graf
k-kriticky), ale jakmile je napojim na sebe v te artikulaci v, tak mi to vynuti
pouzit k barev. Napr. si predstav, ze mas 4-kriticky graf se dvema bloky spojene
ze vrchol (artikulaci) u. Samotne obarveni bloku A mi na vrcholu u vynutilo
pouzit barvu 1 (vynutilo ve smyslu, ze sousede vrcholu u v bloku A jsou obarveny
barvami 2 a 3), zatimco obarveni bloku B me nuti pouzit barvu 2. Oba (vsechny)
bloky jsou krasne 4-1 barevne, nicmene rozsirit obarveni na cely graf nejde.
Nebo jde?

↑ PeterSheldon: To, že je blok k-1 barevný nemůže vynutit barvu artikulace, protože cyklickou záměnou barev dostaneme jiné platné obarvení.
↑ Kondr:
A to je to, co chci celou dobu slyset... ted uz tomu skutecne rozumim... Potreboval jsem vedet,ze se opravdu nic nerozbije permutaci
barvicek na blocich, takze kdyby graf s artikulaci byl k-kriticky, tak dle
definice bloky obarvim (k-1) barvami a pak barvy spravne napermutuji a zpatky v
artikulaci slepim ( a tim k-kriticky graf obarvim (k-1) barvami ). Tohle by se
dalo tak, ze k-kriticky graf nemuze obsahovat vrcholovy rez, na kterem sedi
uplny podgraf, ale uz jsem to nechtel prilis komplikovat :-) (dukaz je by mel byt uplne
stejny, akorat se k sobe permutuje vic barvicek).
Je to jasne, clovek by vsak podle me mel pri argumentaci zminit, ze/jak presne
barvy permutuje a ze se to vazne da :-)..
Dekuju moc za prispevky... opravdu je to hodnotne..
PS: Mozna reknete, ze mam az moc dotazu, ale naopak si myslim , ze moje podmety nejsou typu " spocitej mi to cely, ja nevim co s tim" ... Naopak mam urcitou predstavu a dokaze se o prikladu bavit na nejake urovni a vy tak aspon vidite, ze mam zajem pochopit danou problematiku a ne to jen slepe opsat a vubec nevedet jestli tam treba neni chyba ... Chybu jsem schopnej i najit, ale vypocitat to naprosto spravne jsem neumel, proto jsem dotaz take zadal. Jednak pro vas je to zpetna vazba - overite si, jak na tom jste vy, a pokud nekomu vysvetlujete nejaky problem, je to nejlepsi zpusob uceni. Jeste jednou vsem dekuji:)