Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Petuhik:
Zdravím,
obě rovnice jsou separovatelné:
dy/dx + (y^2) sin x = 0
dy/dx + (y^2) sin x = 0 (levou a pravou stranu dělíme y a násobíme dx), dostaneme:
dy/(y^2) + sin x dx = 0
=========
sin x(1 + e^(-y))dx = (1+cos x)dy (levou a pravou stranu delime (1+cos x)*(1 + e^(-y)) dostaneme:
(sin x dx)/(1+cos x)=dy/(1 + e^(-y))
Odkazy: elektronické sbírky + teorie. Ve sbírce příkladůje potřeba po najetí myši kliknout na zadání, aby se zobrazilo pdf (jak se to vysvětluje u lesáků?)
Stačí ta pro začátek?
dy/(y^2)= - sin x dx - to je témeř konec dif. rovnice (1)
(sin x dx)/(1+cos x)=dy/(1 + e^(-y)) - a to je témeř koneč dif. rovnice (2)
Teď se to bude integrovat - lze použit online nástrojů tady uvedených: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=6616 Pokud bude nějaký problém, tak se ozví tady. Může být?
ahoj měla bych jeden dotázek ohledně počátečních podmínek. mám rovnici y´ + y = 0 a mám najít řešení vyhovující podmínkám y(0)=4, y´(0)=3. Napřed jsem vyřešila rovnici, kde mi vyšlo že y = (e^(-x)) *C. A pak jsem udělala první podmínku y(0)=4 a vyšlo mi, že C=4 . A když jsem to dosadila za C, tak výsledek jsem měla : y = (e^(-x)) *4 . Ale teď právě polemizuju nad tím, zda-li pro druhou podmínku mám derivovat zadání
y = (e^(-x)) *C a vyjde mi: y´ = (-e^(-x)) *C , nebo mám derivovat zadání s tím dosazeným C=4. Když jsem to zkoušela derivovat jenom samotné obecné řešení, tak mi vyšlo:
y´ = (-e^(-x)) *C ( po dosazení y´(0)=3)
-3=C
Teď mi jde tedy o to, zda-li to mám dobře a jak udělat zkoušku. Mnokrát děkuji za pomoc.
↑ Stýv:
takže sem to udělala takto:
a) y(0)=4, y=4, x=0 b) y´(0)=3, y´=3,x=0
y = (e^(-x)) *C y = (e^(-x)) *C
4 = e^(-0) *C y´ = (-e^(-x)) *C - sem dosadím podmínky
4 = 1*C 3 = -e ^-0 *C
4 = C 3 = -1*C
-3 = C
y = (e^(-x)) *4 y´ = 3*(e^(-x))
a teď nevím kam se dosadí výsledek -3=C (zdali do obecnýho řešení jako předtím,nebo do derivovaného)
základní rovnice je: y´ +y =0 , tak bych výsledek a) dosadila za y a výsledek b) ( tedy pokud by se to dosazovalo do derivaného) za y´.
a vyjde mi: 3*(e^(-x)) + (e^(-x)) *4 = 0 a očividně se levá strana nerovná pravé. A co z toho tedy plyne??
Mám to takto dobře???
Stránky: 1