Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mam menší problém první derivace mi vychází
1
- ----------------------------------
2
(-2 x + 3 x ) 2
sqrt( -------------- ) * (1 - 2 x)
2
(1 - 2 x)
když to upravím na
1
- -------------------------------
2
sqrt (-2 x + 3 x ) * (1 - 2 x)
Maple mi píše, že je to ekvivalentní, ale když si nechám udělat grafy, tak jsou jiné a i na pohled je jasné, že to ekvivalentní úprava asi nebude......PROOOOOČ
dik, a můžu tu úpravu udělat (musím udělat ještě 2. derivaci a takhle to bude snazší) s tím, že na konci tu úpravu vrátím zpět?( rozšířim to 1-2x, v maplu mi to takhle jde)
Prostě nemůžeš, protože by se ti změnila i druhá derivace. Můžeš si to ale rozdělit na tři intervaly (stejně ja ta derivace v krajních bodech těch intervalů nespojitá). A derivovat to každý zvlášt.
A nebo si to můžeš upravit takhle (další postup je pak stejný jako v předchozím případě).
Tak po vyreseni jednoho problemu mam dalsi mam dalsi pocitam
a netušimjak to upravit, aby nevycházelo 0/0 Vim jenom, že mi má vyjít nekonečno.
to se nepovedlo ma tam byt v čitateli arccos((1-x)/(1-2x)) -pi a ve jmenovateli x-2/3 v texu psat ocividne neumim
ne dole je x - 2/3
Asi ještě pořad není jasné zadání: x je k 2/3?, pak vychází 0/0, je to tak? Můžete používat l´Hospital. pravidlo?
Děkuji.
Zl'hospitalit to právě nechci, podle našeho učitele je to pro blbce. Vetšinou lze výraz upravit tak, že nevychází neurčitý výraz, ale v tomto případě asi ne. Proto se ptám, jestli někdo tu úpravu ,,nevidí''.
↑ fishkiller:
Děkuji, já jsem níc nevnucovala - jen se dotazuji na zadání a na to, kterou metodu (v tomto případě akceptovatelnou - dejme tomu pro bl... jako jsem). Snad se podaří upravít na některou z pozoruhodných limit - autority dohlednou, za což děkuji.
V TeX můžeš pokračovat tak, že klepneš na můj zápis, ten se přenese do zprávy a dal dle pokynu nad oknem zprávy.