Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jakou hmotnost by musela mít dutá vodivá koule o průměru 1 m s potenciálem na povrchu 10 000 000 V, aby se volně vznášela v elektrickém poli Země. Intenzita zemského pole E= 100 V/m
Uvažuji takto: E koule na povrchu by měla být stejná jako E Země, aby se to vznášelo, E uvnitř duté koule je 0
Náboj koule na povrchu vypočtu jako podíl E a fí, ale nevím, jak do toho zamontovat tu hmotnost. Nejdu na to blbě?
Výsledek má být prý 5,67 . 10 ( na mínus 4) (promiňte, ale nevím jak tam označit ten horní index tou stříškou)
↑ kontinual:
Zdravím po takové době :-)
na těleso také působí tíha, proto hmotnost (celou úlohu jsem neřešila), sestavit výslednici síl, aby se koule vznášela. Pomůže?
"Stříška" je buď na anglické klávesnici (stejná klávěsa jako 6) nebo Alt94 ^ nebo z odkazů pro zápisy z pravidel
↑ kontinual:
Potenciál na povtchu vodivé koule je
Pokud se koule bude vznášet, bude
(
je elektrická síla)
Děkuji Zdeňkovi, proncip jsem pochopila, jen detail v dosazení fí bylo o řád nižší, špatně jsem spočítala ty nuly. Pak to vyšlo podle výsledků. Jen bych chtěla upřesnit kde najdu tu konstantu k ?
Zdravím i Jelenu! Děkuji za radu a ještě se zeptám jako zabedněnec, kde se přepíná česká klávesnice na anglickou (kvůli těm složeným závorkám) ?
↑ kontinual:
Děkuji za pozdrav :-)
česká na anglickou - obvykle pomocí ALT+levý Shift (tu byla velká debata :-) nebo si vygooglujtabulku ASCII kódů a používej rovnou Alt+kódy (z české klávesnice - zdá se mi to rychlejší).
konstanta k je z Coloumb. zákona, je to část:
,
,
pro vakuum
Stačí tak?
↑ kontinual:
Například v knihách
V. Lank, M. Vondra Fyzika v kostce nebo
Vachek a spol. Fyzika pro I. ročník gymnázií, SNP 1985
a určitě i jinde