Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Miki1990:
Pokud se dobře dívám, tak to G vůbec není báze. Takže řešení určitě správně nebude.
Edit: Jinak něco k maticím přechodu jsem utrousil nedávno tady, tak na to zkus kouknout. Tazatelka se už něobtěžovala reagovat, tak to snad alespoň tobě bude k něčemu.
↑ Miki1990:
Já bych to tam napsal. Pravděpodobně je to ale překlep v zadání (což je oblíbená kratochvíle tvůrců testů na některých školách, jak jsem se včera přesvědčil), a vektor v1 měl být (2,1,1,1) - pak je to zadání takové hezky symetrické, což byl možná původní záměr. A to že se ti přesto povedlo tu matici přechodu spočítat je zvláštní.. zkus si to ještě na nějakém jiném příkladu.
A do předchozího příspěvku jsem připsal odkaz na téma kde se matice přechodu taky objevily.
Na odkaz jsem koukla, ale ty vzorce jsou na mojí hlavu složitý :( ale zkusila jsem vypočítat matici přechodu s tim, že by v1=(2,1,1,1)
Vyšlo mi to takhle:
matice: 1 1 1 2 0 0 1 -1 0 1 -1 0 1 -1 0 0
Je to takhle dobře?
↑ Miki1990:
Ano je to správně, jenom když řekneš "matice přechodu", tak to nestačí, je potřeba říct od čeho k čemu. Tohle je konkrétně matice přechodu od báze F k bázi G.
Kdybys chtěla matici přechodu od G k F, tak je to matice inverzní k té tvé - to si můžeš nakonec zkusit (udělat tu matici přechodu od G k F stejně jako teď, a potom ověřit, že jsou k sobě inverzní).
Taky si můžeš vyzkoušet, že když vezmeš vektor zapsaný v bázi G a zleva ho tou maticí vynásobíš, tak vyjdou jeho souřadnice v bázi F.