Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím, byl by tu nekdo prosim na vysvetleni vzorce vzdalenosti bodu od primky? Ackoliv ho znam, tak by me zajimalo jeho odvozeni, jelikoz mam spatnou pamet na vzorecky, tak si je radeji odvozuji, zkousel jsem to nakreslit, ale nejak jsem ztratil orientaci a nevychazela rovnice graficky po dosazeni bodu do rovnice primky(roviny), dekuji tomu, kdo mi to vysvetli
↑ joska1987:snad to neni hloupy dotaz, ze nikdo neodpovida, pro me je to celkem dulezity...
↑ joska1987: v tomto pripade bude urcite rychlejsi si "vzorecek" zapamatovat, nez-li jej nekde v pisemce odvozovat. pokud si jej ale chces odvodit, tak zkus postupovat nasledovne: mejme bod A a primku p. zkonstruuj primku q, ktera je kolma na primku p a prochazi bodem A. najdi prusecik primek p a q. spocitej vzdalenost bodu A a pruseciku primek p a q, coz je hledana vzdalenost. staci takto?
↑ plisna:hh tak takhle to taky pocitam:) me slo opravdu ryze o ten vzorecek:) jako napriklad jsem si odvodil goniometricke vzorce na tomhle webu http://www.karlin.mff.cuni.cz/katedry/k … index.html

Ukažme to pro rovinu. Vezměme bod A a rovinu procházející bodem B, která má normálový vektor
. Vzdálenost bodu od roviny je rovna složce vektoru
ve směru
, spočteme ji tedy jako velikost projekce vektoru AB na vektor v:
. Abychom dostali běžný tvar vzorce (tj. bez souřadnic bodu B), použijeme vztah
, přičemž prvníi ze součinů určíme z obecné rovnice roviny.
Pro přímku stačí všude vynulovat z-ové souřadnice.