Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
prosim vas, nemohl byste mi nekdo obecne a polopate popsat, jak se scitaji nekonecne rady?ja to z te ucebnice nemuzu pochopit

Různé řady se sčítají různě, není žádný univerzální postup, který by vždy dal výsledek. Máš na mysli nějaký konkrétní typ řad nebo konkrétní metodu sčítání?
ja znam jen tu, kde se provedou castecne soucty a nasledne limitni prevod, pocita se tam s1, s2 a z toho sn, jen nevim jak je presne ten postup..
pak mam jeden priklad suma n/3^n
n=1
, tak jak by se treba vypocital tento priklad a jestli to jde timto postupem?

Moc nerozumím, jak počítáš sn z s1 a s2. Píšeš, že to z učebnice nemůžeš pochopit - pod jakou kapitolou to v učebnici je?
Ta řada vypadá takto?
jj takhle vypada.. je to kapitola zakladni pojmy - součet řady. v knize ani zadne s1 a s2 neni, ale pocitali jsme to tak ve cviceni, tak ted nevim..v ucebnici je, ze urcime sn a povedeme limitni prechod..
nebo takhle vlastne s1 a s2 tam je to jsou ty posloupnosti castecnych souctu, ale v resenych prikladech to uz neni, ale vim, ze na cviceni jsme museli nejak predtim scitanim urcovat ty castecne soucty..

↑ kralovnicka:
Tak to jste asi určili pár prvních členů posloupnosti
, abyste uhádli, jak bude vzorec pro
vypadat a pak jste asi indukcí dokázali, že ten vzorec platí. Nakonec jste udělali limitu
.
Tuto řadu bych řešil následovně:
Dostal jsem tak rovnici pro S, kterou vyřeším.
Tohle ale nejspíš nebude standardní postup. Řada se dá také řešit integrací řady
. Další postupy mě teď nenapadají.
Stránky: 1