Zdravím, mám zjistit paritu u funkce sinx+cosx=0 a zároveň dokázat jeji periodičnost.
- Paritu jsem dokazoval dosazením funkčních hodnod a následným porovnáváním zda f(x)=f(-x) respektive zda f(-x)=-f(x), ale tímto stylem to prý udajně nejde, protože tak dokážu, že funkce není sudá ani lichá pro vybranou fuknkční hodnotu a ne celou funkci.
- Dále mám problém se zjištěním směrnice asymptoty k dané funkci.
Díky všem za pomoc.
↑ von_Topic:
Zdravím,
sinx+cosx=0 není funkce, ale rovnice. Funkce asi byla f(x)=sinx+cosx. Paritu dokazujeme obecně pro f(x), f(-x) - ne pro konkrétní hodnoty a využíváme vlastností goniometrických funkcí: např. cos(-x)=cos(x) atd.
Periodičnost hledáme t odlišné od nuly, pro které platí f(x+t) = f(x) Opět používáme goniometrické vzorce pro součty úhlu.
Asymptoty - dle oblibeného návodu.
Stačí tak? případně se tady ozví.
↑ jelena:
ano omlouvám funkce opravdu byla sinx+cosx
ohledně parity pokud bych tedy řešil sudost zápis by vypadal takto?
f(x)= sin(x)+cos(x)
f(-x) = six(-x)+cos(-x) = cos(x)+-six(x) a tím pádem není sudá
pro lichost
f(-x) = cos(x)+-six(x)
-f(x) = -six(x) - cos(x) a tím pádem není lichá
von_Topic napsal(a):
porovnáváním zda f(x)=f(-x) respektive zda f(-x)=-f(x), ale tímto stylem to prý udajně nejde, protože tak dokážu, že funkce není sudá ani lichá pro vybranou fuknkční hodnotu a ne celou funkci.
Stačí, že najdeš jedno jediné x takové, že f(x) není rovno f(-x), resp. -f(-x), abys mohl prohlásit, že funkce není sudá, resp. lichá. Možná si to pleteš s opačnou implikací. Pokud máš dokázat, že funkce je sudá (lichá), pak to musíš dokázat pro všechny hodnoty z jejího definičního oboru.
Pokud jde o periodu funkce f(x)=sin(x)+cos(x), tak protože o funkcích sinus a cosinus předpokládám, že víš, že perioda je 2pí, tak funkce f(x) nebude mít periodu větší. Ukázat ale, že nemá menší, dá asi trochu práce a vlastně ta prvotní úvaha bude už jen důsledkem.
Já bych na to šel takto. Najděme vlastnosti čísla alfa takového, že pro všechna x je f(x)=f(x+alfa). Tedy musí být
.
Protože x je libovolné, tak musí být
a současně
,
tedy musí platit i třeba součet těchto rovností, tedy
, odkud
, tedy
samo je celočíselným násobkem dvou pí.
↑ musixx:
Já to původně dokazoval tak, že pokud vycházím z toho, že f(x)=f(x+kp) s tím, že k je celé číslo a p>0. Za p jsem pak dosazoval pí a za k 0,1,2 a porovnával výsledné funkční hodnoty pro f(x+pí) resp. f(x+2pí) a f(x). Tento postup mi ovšem nebyl uznán. Zkusím tedy tu tvou radu. Ovšem není mi jasné, proč se součet cos(a)-sin(s)=1 + cos(a)+sin(a)=1 rovná 2=2cos(a). Samotné sečtení je mi jasné, ale ne to proč tomu tak je.

↑ von_Topic:Stačí do 
dosadit za x nejdříve 0 a pak
.