Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím, pomohol by mi niekto s týmto príkladom? Máme ho na domácu a neviem ho vôbec narysovať ( prosím aj postup konštrukcie):
Daný je polkruh s priemerom AB, /AB/= 4,5 cm a priamka p. Zostrojte na obvode polkruhu body C, D tak aby
/CD/= 3 cm a CD je kolmé na priamku p.
Tu je k tomu obrázok, sorry za ten nepresný nákres. priamka p sa nachádza po ľavej strane polkruhu, smeruje dovrchu ( obrázok sa mi nedá vložiť)
Ďakujem.
Píšeš, že přímka se nachází po levé straně půlkruhu. Bez újmy na obecnosti označme jako C ten z hledaných bodů C a D, který je blíž této přímce. Co se stane, když onen půlkruh posuneš ve směru kolmém k zadané přímce o 3cm doleva? Nepřejde náhodou bod D do bodu C? Stačí taková nápověda?
↑ paty:
Dovolím si přidat se ( možná mám pořadí bodů obráceně , ale podmínkou bylo , aby body ležely na kružnici. Pořadí , který bod je blíže či dále od kružnice určeno nebylo)
Jinak jsem postupovala podle návodu ↑ musixx:
Zápis provedˇ podle konstrukce , piš ji tak , jak budeš rýsovat konstrukci :.jpg)
↑ musixx: Neviem to stále narysovať, problém je v tom, že bod C ani D si nemôžem ľubovoľne zvoliť, ale musím ich konštrukčne na polkruhu AB zostrojiť. Nevedel by si mi prosím poradiť aspoň nejaký postup konštrukcie???
A podmienkou je, že v príklade musí byť využité posunutie. Ináč poloha priamky a polkruhu AB je v Ivaninom náčrte správna.
Ďakujem.
↑ paty: .. polopatě ....
1. sestrojíš kružnici k o poloměru 4,5cm
2. libovolnou přímku p
3. z bodů A , B , S vedeš kolmice k přímce p (modré přímky)
4. na všechny tři kolmice vynes 3 cm
5. na konci šipek si označ body , tak jak je vidíš A´ , B´ , S´
a sestroj modrou kružnici k´
6. tam kde se protnou kružnice k a k´ je bod D´
7. bodem D´ vedˇ přímku n , která je kolmá k přímce p
8. přímka n ti protne kružnici v bodě C´
9. posuneš úsečku D´C´ po přímce n směrem šikmo dolů
10. přemenuj si body podle obrázku , kontrolou zjistíš , že vzdálenost CD jsou 3 cm
↑ Ivana: No já se rozhodně nepovažuji za žádného frikulína (to je takové roztomilé označení těch, co se cítí 'free', 'cool' a 'in'), formulace "bez újmy na obecnosti" (můj první příspěvek) je snad standardní, no a BÚNO (což měl být odkaz z mého druhého příspěvku na první) psali u nás na škole občas jen tak z žertu.
Stránky: 1