Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V automatické pračce o objemu 30l je ohřívaná voda. Jaké množství tepla přijme, zvýší-li se její teplota z 25'C na 100'C. Příkon topného tělesa pračky je 2kW. Určete, jak dlouho trvá ohřev a kolik zaplatíte za jedno vyprání,jestliže mimo ohřev vody množství ostatní spotřebované energie zanedbáte. Poplatek za 1kWh je 1,68Kč
na první pohled vůbec nevím co bych s tím dělal :(
↑ babicka:
Například otevřít učebnici a najít si vzoreček pro výpočet tepla.
↑ babicka: Snad mohu pomoci s nějakým nápadem :
.jpg)
↑ Ivana:
nemuzu si pomoci ale nejak me to nevychazi
o vzorci Q= mc(T2-T1) jsem vedel, ale kdyz do nej dosadim : 4200*30*75=9 450 000, ale ma to vyjit 10,7MJ...od tohohle výsledku se pak odvíjejí ostatní kalkulace takže nemůžu pokračovat...v čem je chyba ?
↑ babicka:
Zdravím, pokud budu vycházet z výsledku 10,7 MJ zpět, vychází rozdíl teplot 85 stupňů - asi nějaký překlep. Odkud je zadání? Děkuji.
↑ babicka: Napíši , co mně vyšlo :
Teplo Q=9,45*10^6 J
Doba ohřevu t = 4725 s =1,3 h přibližně
Počet kWh .. 9,45*10^6/3,6*10^6 = 2,625 kWh
cena praní prádla mně vyšla 2,625*1,68=4,41 Kč
↑ babicka:
děkuji za informaci - občas chyby maji (ve sbirkách - i v Hradci, i v Brně, i v Praze).
Jejich požadavky na fyziku nejsou těžké, úlohy jsou jednoduché - ale je potřeba velmi dobře znat vzorce a umět rychle vyjadřovat jednotlivé veličiny ze vzorců. Také je třeba dbat na jednotky - často jen v tom celý zádrhel. Jinak pro teorii stačí i Fyzika v kostce, nic světoborného.
Hodně zdaru do přípravy (a pohodovou přijimačkovou turistiku :-)
↑ jelena:
děkuji, používám odmaturuj z fyziky a tam je to také velice dobře zpracované..jinak vám musím dát za pravdu,je potřeba dobře znát vzorce, hlavně v hradci, kde jsou přijímačky nejsložitější..
A ještě jednou děkuji, přijímačkovou turistiku si užiju (Plzeň - Olomouc atd. ) :)