Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Keďže mi tlačítko hledat síce pomohlo ale linky na nejake príklady boli mŕtve tak hľadám pomoc tu :-)
Rebík dĺžky l= 8m je oprety o stenu. Koeficient trenia pri spodnej casti rebríka je f=0,06 a pri hornej časti sa zanedbá. Uhol o ktorý je rebrík opretý je 40 stupnov. Do akej výšky maximálnej môže vystúpiť naňho človek hmotnosti 60 kg?
↑ thebastard:
zdravím, usuzuji, že zkoušku ještě nemáš (doufám, že jsem to nezpůsobila zde - přitom to zadání patří do kategorie "v noci vás vzbudím, a budete to umět" - o to horší, ještě jednou omluva)
Napíš, prosím, který odkaz nebyl funkční - tady by mělo být v pořádku (2. odkaz), jinak řebříků zde bylo hodně.
No skusku som robil v stvrtok, no bohuzial som mal tento priklad a este tento. Kde som nieco vypocital z toho rebrika ale neviem ci som to vypocital dobre :-) Dalsi priklad co tu je z tou zemegulou to bol druhy :-)))
Teraz sa bojim aby ma v pondelok na ustnom skusani nevysusila docentka stym ze tie priklady mam zle, alebo nieco podobne :-)
Kedze k teorii a aj k otazkam som mal viacmenej vsetko dobre. Lenze niektori docenti su puntickari :-)
Nejdu mi tieto odkazy:
http://fykos.troja.mff.cuni.cz/rocnik20 … reseni.pdf
http://www.kgasa.ru/about/faculties/eng … ic11.6.gif
↑ thebastard: V prvním odkazu jsou tyto vzorce :
(druhý odkaz neotevřu) .jpg)
↑ thebastard: 2. odkaz byl na ruské stranky, pak se našel lepší (Fykos), konkrétně k tomuto zádání platí:Odkaz Jinak žebřík je tady velmi populární.
Ivano, zdravím u vás:-)
takze staci pouzit ten vzorec H=L* ... atd a na hmotnosti cloveka nezavysi?
↑ thebastard:
Musíš sestavit momentové rovnice (viz ↑ Ivana:) a z rovnic vyjádřit h, ve výsledku bude vzorec jako v odkazu (ovšem horní koeficient tření
, proto vzorec bude jednodušší)
Hmmm, nemoze mi to niekto prosim napisat? Lebo vazne netusim ako :-D Som to skusal ale ziadny vysledok :-(
↑ thebastard: použila jsem návodu od ↑ jelena:.jpg)
↑ jelena: Jeleno, zdravímě tebe a Zdeňka , který má dnes svátek :-)
A mam este jednu otazku ak ma ten rebrik hmotnost 10 kg tak ten vzorec zacne h= m.l.f ?
↑ thebastard: Hmotnost žebříku nemá na výpočet vliv .
↑ Ivana:
Vzorec i výsledek je dobře (teda ono není jasné kde je úhel 40°, vy ho počítáte mezi stěnou a žebříkem, ale i kdyby to bylo mezi žebříkem a zemí, tak to bude vycházet málo - ještě míň než takto). Ale uvědomte si, že už zadané údaje jsou nerealistické. Tření mezi stěnou a žebříkem není a tření mezi zemí a žebříkem je 0,06. To je jako kdyby ten žebřík stál na ledu.
Doporučuje pokus. Postříkejte stěnu i zem vodou, nechte zmrznout a zkuste vylézt na žebřík. Pak mi napište kam až jste vylezli. :-)
↑ zdenek1: :-)) , děkuji za vysvětlení , zkoušet raději nebudu , stačily mi dnes úplně ty namrzlé chodníky :-)
Dnes som mal tento priklad na skuske a f bolo 0,6 :-) Potom to uz vyzeralo realnejsie :-)
↑ thebastard: Také je součinitel tření desetkrát větší ...
↑ Ivana:
No vsak ano :-) Snad mi to tentokrat vyslo ta skuska bol som tam uz 4 krát :-)