Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte tak som tu zase :-) Mam nejaky ten priklad:
Zem ma hmotnost 10^24 kg a slnko ma hmotnost 2.10^30 kg. Su od seba vzdialene 150 mil. km. Aka je rýchlost zeme okolo slnka?

↑ thebastard:
a nestačilo by v=w.r kde w je úhlová rychlost 2pi/T r je vzdálenost od Slunce?
↑ marnes:
Podla mna by sa to malo riesit pomocou newtonoveho gravitacneho zakona ... :-) len neviem ako

↑ thebastard:Ale NGZ počítá sílu mezi tělesy a ty chceš počítat rychlost pohybu Země kolem Slunce
No a nemas tam dve telesa? Slnko a zem ?
Potom su tam tie udaje o vahe tielies zbytocne a myslim ze to chytak neni, alebo ze by ano?

↑ thebastard:
Slunce stojí, Zem obíhá. To stačí
Hmotnosti nepotřebujeme
Ah mozem byt ja taky blby:-) Presne to som aj na skuske napisal ale potom som to tam cele zaskrkal ze nie :-) No nic :-)
↑ marnes:↑ thebastard:
Zdravím vás, neměl být použit Kepler. zákon? Děkuji.
↑ jelena:
Odvození Newtonova gravitačního zákona z Keplerových zákonů?
↑ thebastard:
To co máš je zrychlení Země. A to je současně dostředivé zrychlení. Takže
To moje G je tvoje kappa, M_s je hmotnost Slunce
↑ zdenek1:
Ok a este jedna blba otazka, kappa je kolko?
↑ thebastard: Zkus najít v tabulkách .. např. ve středošk.tabulkách str 327 (záleží na tom jaké vydání používáš )
↑ Ivana:
Uf! :-) Tak to bude problem pretože strednú školu nenavštevujem už dlhšiu dobu (3 roky :-) ) a jediné tabuľky čo mám doma su strojárske a stavebné :-D
↑ thebastard:
klepní na odkaz z příspěvku 9 ↑ jelena: a v odkazu klepní ještě jednou - pokud se nepodaří, tak se ozví - já klepnu...