Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Potřebuji poradit
Funkce f(x)=(x-1)/(2x-4) Najděte rovnice tečny a normály v bodě T=[3,1]. Vím, že pro výpočet rovnice tečny v bodě 0 platí:
y=f(x)+f'(x)*(x-x0). Derivace fce f'(x)=-2/(2x-4)^2 To dosadím do předchozí rovnice.
Problém mám jen v tom co dosadím za (x-x0)?
Děkuji

Za x nic nedosazuj, x je symbol (chceš aby ti vyšla rovnice tečny ve tvaru y=ax+b, to x tam musí proto zůstat).
A za x0 se dosazuje x-ová souřadnice bodu T, tj. 3.
smernicovy tvar hledane tecny je
, kde
je hodnota derivace v bode dotyku, tedy v bode
. mame tedy
,
takze nase tecna je ve tvaru
. zbyva najit hodnotu q, coz udelame tak, ze do rovnice dosadime bod dotyku [3, 1]. pak ziskame rovnici pro q, kterou snadno vypocteme.
spravne reseni:
.
Typl bych, že je to tak schválně :) TeX syntaxe ukazuje použití \rotatebox{180}..
to ivana:
ivano, zdravim te! pouzil jsem klasicke zobrazeni vysledku v mnoha sbirkach - totiz vzhuru nohama :).
pouziva se nasledovne: v prostredi pro TeX je syntax:
\rotatebox{uhel}{text, ktery chci rotovat},
pricemz uhelem muzou byt nasobky 90°, takze muzu vysazet treba
pokud ale pises svoje texty v "normalnim" TeXu, treba LaTeXu a ne ve wordu, tak uhel muze byt libovolny.
tedy v mem pripade jsem v prispevku #3 napsal \rotatebox{180}{y=...}
to thriller, to sydney:
rovnice normaly
je v poradku.
to sydney:
divam se, ze jsi rovnici spocital podle vzorce, ktery jsi uvedl, ve svem prispevku #10. jde to ale pomerne lehce odvodit:
rovnice tecny je
, tedy roznasobenim dvojkou a prevedenim na jednu stranu dostaneme obecnou rovnici
, jejiz normalovy vektor je
. normalovy vektor hledane normaly musi byt kolmy na normalovy vektor tecny, tedy napriklad
. pak obecna rovnice normaly je
, po dosazeni bodu [3, 1], vypocteni konstanty c a prevodem na smernicovy tvar dostavame hledanou rovnici normaly
.
Stránky: 1