Stránky: 1
Při řešení použijte některé z následujících metod: rozklad integrandu na tabulkový tvar, metoda per partes, substitučí metoda.
PS: jsem ve skluzu se zápočotvou prací. Prosím prosím, smutně koukám, najde se dobrá duše, kdo mi napíše postup výpočtu s výsledkem... Děkuji předem moc
↑ bhrozen:
Prosím, máme přilepené téma s odkazem na online nástroje
vzor zápisu do Wolframu, v MAW pouze neodporuj a odklikavej to, co nabízí, pozor na závorky.
↑ bhrozen:
Umite aspon trochu anglicky? Vlozila jste do Wolframu Alpha svoje zadani a napsala pred to treba "integrate"? Klikla jste na "show steps"?
Vlozila jste zadani do MAWu? poradil Vam s prvnim krokem?
Vlozila jste zadani do programu "integrace s programem Maple"?
↑ bhrozen:U toho prvního integrálu děl x^4 :(x^2+1)=x^2-1+1/(x^2+1) a máš tři integrály a výsledek je x^3/3-x +arctg(x) +C
U druhého vol per partes ,kde u'=x^-3 a v=ln(x) a třetí substituci (1+lnx)=t
Stačí??Stenly
↑ bhrozen:K tomu druhému:u'=x^-3 a u= -1/2*x^-2,pak v=ln(x) a v'=1/x a máme -1/2*x^-2*ln(x)+1/2*Int.x^-3dx=-1/2*x^-2*ln(x)-1/4*x^-2 +C
↑ bhrozen:Třetí integrál: sub.1+ln(x)=t, derivuješ a dostáváš dx=x*dt a dosadíš do zadání,kde proměnná x se ti vykrátí a sostaneš Integrál 1/t dt což je ln[t] +C= ln[1+ln(x)] +C
Stenly
Děkuji všem za pomoc, ty poslední dva jsem pochopila snáze...
nejhorší to mám s tím prvním integrálem: x^4/1+x^2 ... výsledek má být s nějakým arctan... a s tím jsem nikdy nedělala... Mohl by jste mi prosím někdo tenhle příklad objasnit? a napsat mi celý postup toho příkladu?
↑ bhrozen: zde - postup se ukaze po kliknuti na "show steps"
Stránky: 1