Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Určete velikost uvolněné energie, jestliže z jednotlivých vodních kapek o průměru 10 mikrometrů se vytvořila kapka o průměru 3 mm..povrchové napětí vody je 73*10 na mínus třetí N/m ...výsledek má být 6,17*10 na mínus šestou J
nemohu se dobrat k výsledku, postupoval jsem takto:
na finální výpočet použiju vzorec ΔE=σ*ΔS
musím zpočítat počet malých kapiček to znamená: n*4/3*pí*r na třetí = 4/3*pí*R na třetí -> n=R na třetí/r na třetí = 300 kapek
dále jsem počítal povrchy ale pak už mě to nevycházelo..co dělám špatně ?
↑ bambula:
Podívej se sem
Je to totéž jen obráceně.
↑ bambula:
Zdravím, výsledek, který uvádíš, mi sedí k poloměru velké kapky 3 mm (je možné, že překlep v přepisu nebo v samotném zadání?). Zkus to tak překontrolovat.
tak slečna jelena měla pravdu, jsou tam průměry a my počítali s poloměry, jen tu mam další háček
podle
zpočítáme že výjde 27 000 000 kapiček... dosadíme do vzorce 
jenže výsledek má být na méně šestou..nechápu :/ asi někde překlep o několik řádů, nevidí někdo kde je chyba ?
děkuji
↑ bambula:
Chyba tam není, smiř se s tím, že to máš dobře.
↑ bambula:
Zdravím, princip chapeš, jen ve vzorci pro výpočet povrchu koule chybí 4
, ale zřejmě přklep. Co do hodnot bych to nějak neřešila - nejspíš nějaký překlep v zadání nebo ve výsledku.
Pro kolegu Zdeňka - kde je "tam"? Děkuji a pozdrav :-)
↑ bambula: Řešila jsem příklad a vyšlo mi to stejně :