Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 01. 2010 21:13

mara_cz
Zelenáč
Reputace:   

Nejkratší vzdálenost bodu na parabole od bodu P

Máme bod P (0,10) a parabolu x2 -8

Mám najít bod na parabole který je nejblíže bodu P a změřit tuto vzdálenost. Jak to udělám ?:)

#2 25. 01. 2010 21:18

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Nejkratší vzdálenost bodu na parabole od bodu P

Všechny body na dané parabole mají tvar $[x,\, x^2-8]$. Vzdálenost takovýchto bodů od bodu P je
$\sqrt{(x-0)^2 + (x^2-8-10)^2}$.
Nyní hledáme takové x, aby tato vzdálenost byla nejmenší. Můžeme buď:
1) derivovat
2) uvědomit si, že odmocnina je monotónní (tj. vzdálenost je nejmenší, když je její druhá mocnina nejmenší) a derivovat jen výraz pod odmocninou
3) výraz pod odmocninou doplnit na čtverec.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 25. 01. 2010 21:24

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

4) Spolu s 3) a 2) zavést substituci $a = x^2$, což ale na výpočtu nic moc nemění. Jen ti to pomůže lépe si uvědomit, kde se pohybuješ.

Třeba u 1) nevím, kam bys došel. Dostaneš totiž kubickou rovnici. (ale co já vím, zas tolik jsem to nepočítal)

#4 25. 01. 2010 21:46

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

↑ halogan:
Právěže tady je poměrně zábavnou skutečností, že 1) vede k témuž jako 2) (odmocnina zaleze do jmenovatele a zajímat nás bude opět jen derivace vnitřku). Vznikne sice kubická rovnice, ale velmi jednoduchá, bez absolutního a kvadratického členu. Jinak samozřejmě máš pravdu, že substituce situaci ještě více zjednoduší, po derivování vnitřku dostaneme lineární výraz.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#5 25. 01. 2010 21:52

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

↑ Olin:

Jo, já si nevšiml, že ve dvojce derivuješ. Já dělal "průběh" vnitřku odmocniny. A taky už jsem fakt blbej, že koukám na bikvadratickou funkci a neuvědomuju si, že její derivace bude velice příjemná na hledání kořenů.

Já teda u svého řešení ani jednou nederivoval.

Chjo už. Nechám tě to dodělat raději.

Zápatí