Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřeboval bych pomoct s jedním příkladem, je to triviální, ale docela nutný :) :
Ve výtahu, který brzdí při pohybu dolů s konst. zrychlením A je umístěna nakloněná rovina s úhlem sklonu alfa. S jakým zrychlením se pohybuje vzhledem k zemi a vzhledem k výtahu a vzhledem k zeni těleso umístěné na nakloněné rovině? Zanedbejte tření a odpor vzduchu.
chtěl jsem poprosit, jestli by někdo mohl zkusit spočítat VELIKOST toho zrychlení vzhledem k výtahu. Já mám
Díky moc, fakt nepotřebuju ani výpočet, jenom ano-ne (teda pokud "ne" tak by se výpočet možná hodil :) )
Popsanou situaci bude pozorovatel uvnitř výtahu během zpomalování vnímat úplně stejně, jako kdyby výtah stál a gravitační zrychlení bylo zvětšeno o hodnotu
.
Další úvahy a výpočty tedy můžeme provádět pro nehybnou nakloněnou rovinu (ve stojícím výtahu) s tím, že místo gravitačního zrychlení budeme mít tíhové zrychlení
.
Na těleso o hmotnosti bude působit tíhová síla
.
Těleso bude zrychlováno pouze složkou síly , která je rovnoběžná s nakloněnou rovinou:
.
Když zrychlující sílu vydělíme hmotností, dostaneme , což je velikost zrychlení tělesa vzhledem k výtahu.
EDIT: Jak si dospěl ke svému výsledku?
↑ medvidek: Tady k tomu se také nikdo nevyjadřoval , tedˇuž je mi to také jasné :-)
↑ medvidek: Ahoj a zrovna včas, za hodinku jdu ke zkoušce :). Jinak teď už to nemůžu najít, ale mám pocit, že jsem to počítal vzhledem k soustavě kdy osa x není rovnoběžná s rovinou, ale s podlahou výtahu, tam to mohlo vzniknout...
Tak ještě jednou díky.
↑ medvidek: Tak dobrou noc , já vstávám :-)