Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 01. 2010 11:32

LamaGanja
Reputace:   

Generování úseček DDA

Zdravím, přišel jsme pro doplnění teorie ohledně generování úseček pomocí DDA, většinou jsem našel jak to platí pro m<1 a m>1, ale jak takový algoritmus bude fungovat v případě m<-1, -1<m<0, 0<m<1, m<-1, -1<m<0, 0<m<1  ?? MAtika není moc pro mě a nějak nedovedu ze znalosti posunu pro m<1 a m>1 rozeznat logicky, která osa bude řídící. Děkuji, dneska se učím na zítřejší zkoušku ze základů poč grafiky, takže těch dotazů dnes vznikne určitě více :D

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 26. 01. 2010 11:36

LamaGanja
Reputace:   

Re: Generování úseček DDA

Ikdyž jak se tak na to dívám, stačilo by mi asi potvrzení, že v případě, že směrnice bude v oktantech přiléhajících k x zápor i klad, tak vždy bude řídící X osa a když přiléhají oktanty zápor i klad k y tak je řídící Y?

#3 26. 01. 2010 12:12

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Tohle patří spíš do sekce Programování. Jako m asi značíš směrnici oné přímky. Ano, přírustek 1 se bere buď na x nebo na y podle toho, co "roste" pomaleji (aby ve výsledku nebyla nakreslená úsečka roztržená). Viz třeba zde.

#4 26. 01. 2010 12:27

LamaGanja
Reputace:   

Omlouvám se, jestli jsem špatně příspěvek zařadil, myslel jsem, že když se dda algoritmus počítá podle parametrického vyjádření přímky a pak se řídí kružnicovým tvarem, že to můžu použít jako dotaz zde, ale už jsem to pochopil, přijdu s něčím více matematickým ;)

Zápatí