Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 01. 2010 14:08

hroch
Reputace:   

DERIVACE A JEDNOSTRANNÉ DERIVACe a definiční obor funkce

f(x) = arcsin(1-x^2)

potřeboval bych pomoc s jednostrannými derivacemi
Děkuji za pomoc

#2 26. 01. 2010 14:21

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: DERIVACE A JEDNOSTRANNÉ DERIVACe a definiční obor funkce

Funkce je spojitá na celém definičním oboru (v krajních bodech alespoň jednostranně), stačí tedy spočítat příslušné jednostranné limity derivací v bodech, kde není derivace definována.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 26. 01. 2010 14:43

hroch
Reputace:   

↑ Olin:

když derivace vyjde -2/sqrt(2 - x^2) tak funkce není definovaná v +- sqrt (2)  tak počítám jednostranné limity v těchto bodech z obou stran a když vyjdou stejně tak existuje derivace v tom bodě ?

A moch bych si mi to napsat početně třeba pro sqrt 2 ?

díky

#4 26. 01. 2010 14:48

Olin

Tak to máš derivaci špatně. Správně má vyjít
$f'(x) = -\frac{2x}{\sqrt{x^2(2-x^2)}} = -\frac{2 \mathrm{sgn}(x)}{\sqrt{2-x^2}} \text{ pro } x \neq 0$,
protože $\sqrt{x^2} = |x|$.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#5 26. 01. 2010 15:20

hroch
Reputace:   

↑ Olin: Jo to máš pravdu ale mě jde o to, jak zjistím jednostraný derivace.  Derivace má definiční obor od (-sqrt2 do sqrt2).  A ted pro bod sqrt 2 počítám jednostranné derivace.  sqn(x) bude kladný, takže to bude vypadat, jak jsem psal předtím já výslednou derivaci.  A ted mám spočítat limitu jdoucí k sqrt 2 zleva i zprava a když se budou rovnat, tak to má v sqrt 2 derivaci?  Nebo mám spočítat jenom limitu zleva a ta když vyjde, tak to má jednostranou derivaci?

#6 26. 01. 2010 16:01

Olin

Spočteš jen limitu zleva. Oboustrannou derivaci to tam mít nemůže, protože to na pravém okolí není definováno.

Opět připomínám, že ani nula nepatří do definičního oboru derivace. Přičemž chování v nule je ta zajímavější část.

MKS Náboj iKS

Zápatí